Gdje su Njemci 25 godina posle?

Dodajte komentar

Ekonomske razlike između istočne i zapadne Njemačke, 25 godina posle pada Berlinskog zida su uočljive, uprkos progresu u bivšoj Demokratskoj Republici Njemačkoj.

“Ujedinjena Njemačka 1990, našle se pred istorijskim izazovom bez presedana, rekonstrukcijom istočnog dijela zemlje,” navodi se u izvještaju njemačke vlade, prenose belgijski mediji.

“Danas 25 godina posle ujedinjenja bilans rušenja berlinskog zida je pozitivan ali u važnim ekonomskim sektorima kao i na tržištu rada još su primijetne ne male razlike”, dodaje se u izvještaju.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u istočnom dijelu Njemačke 2013. dostigao je 23.585 eura a u zapadnom delu Njemačke 35.391 euro. BDP po stanovniku 1991. u istočnoj Njemačkoj predstavljao je trećinu BDP po stanovniku u zapadnom dijelu, a 2013. ta razlika je smanjena na dvije trećine.

“Manjak velikih preduzeća i dalje je presudan faktor slabije produktivnosti u istočnoj Njemačkoj”, objašnjeno je u izvještaju.

“Nezaposlenost u istočnoj Njemačkoj je drastično smanjena i 2013. je pala na najniži nivou od ujedenjenja, na 10,3 odsto, ali je i dalje visoka u odnosu na zapadni deo zemlje, gdje iznosi šest odsto.

Privredni rast bivše Demokratske Republike Njemačke u periodu od 1995. do 2013. iznosio je 20 odsto dok je u istom periodu u nekadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj on dostigao 27 odsto.

Prema anketi konsultantske kuće Infratest Dimpap 75 odsto Njemaca iz istočnog dela zemlje ocijenilo je da je imalo koristi od ujedinjenja Njemačke dok takav stav deli 48 odsto građana zapadne Njemačke.

Procjenjuje se da je u istočnu Njemačku od ujedinjenja uloženo između 1.500 i 2.000 milijardi eura obezbijeđenih iz fonda solidarnosti preko poreza građana a koji će biti ukinut do 2019.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *