Evo šta Google zna o vama

Dodajte komentar

Većina nas koristi Google, zato što nam omogućuje i olakšava istraživanje interneta. Cijena koju za to plaćamo su podaci o nama. Evo što gotovo sigurno znaju o vama.

Naravno, količina informacija koje Google prikuplja o vama u dobroj mjeri zavisi o tome što sve stavljate na web, šaljete i primate e-mailom, koliko i kako koristite tražilicu… Nego, evo što vjerovatno zna o vama.

Demografski podaci

Za potrebe naručitelja, Google će vas smjestiti u bar dvije demografske kategorije: po polu i po godinama. Ti se podaci koristi u razne svrhe, od ciljanih oglasa do ciljanih novinskih članaka.

Šta vas zanima

Veliki dio podataka prikupljenih u ovoj kategoriji zavisi od toga imate li korisnički račun pri Googleu i jeste li aktivirali istoriju pretraživanja.

Mogu pratiti što pretražujete na svim uređajima koje koristite – pametnim telefonima, tablet i računarima, pametnim naočarama, u budućnosti vjerovatno i kućnim aparatima, prenosi tportal.

Znaju gdje živite

U sklopu projekta Street View gotovo sigurno su snimili su i vašu ulicu ili naselje, kao i zgradu u kojoj živite. Nije da im je to bilo nužno – ako je niste zamaskirali, Google zna gdje živite osnovu vaše IP adrese.

Znaju šta vam je u e-pošti

Koristite li Gmail, već ste pristali na Googleove Uslove korištenja, koji mu omogućuju automatsko skeniranje e-mailova u potraži za ključnim riječima, kako bi prilagodili pretragu vašim potrebama, poboljšali otkrivanje spama i malvera, ali i bolje vas ciljali oglasima.

U Googleu analiziraju rezultate vaših pretraživanja interneta, iz čega izvlače trendove kako bi zaključili kada je najbolje oglašavati neki proizvod ili uslugu – recimo, teretane i programi za mršavljenje vjerovatno idu bolje nakon što prođu božićno-novogodišnji praznici.

Šta možete da uradite?

Ukoliko imate korisnički račun, otvorite Dashboard i proučite kakve postavke imate na raspolaganju. Nećete moći zaustaviti prikupljanje podataka o sebi, ali moguće je donekle ograničiti što će prodati oglašivačima.

Možete obrisati kolačiće, promijeniti podešavanja privatnosti na društvenim medijima, isključiti personalizaciju i… Pa, ne koristiti Google. Postoje pretrage koje vas ne prate, kao što je recimo duckduckgo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *