Revolucija na pomolu: Srbija legalizuje marihuanu za liječenje?

Dodajte komentar

U Srbiji vrlo brzo može da se desi da marihuana bude legalizovana. Ali, samo u medicinske svrhe, saznaje „Blic“.

Potvrda za to je javna tribina koju će otvoriti lično ministar zdravlja Zlatibor Lončar, na kojoj će se razgovarati o promjeni zakona kad je riječ o marihuani i njenom korišćenju u medicini.

– Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bježati od nečega što ima efekata. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi – kaže za „Blic“ dr Lončar.

Humanitarna organizacija „LEKalizuj” pokrenula je inicijativu za izmjenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke.

Ministar Lončar objašnjava da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti u petak i subotu na tom skupu, koji je već bio održan u Sloveniji. Kanabis se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze, epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma, nuspojava koje izaziva hemoterapija.

Ljekari u Srbiji se slažu da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano, i isključivo u medicinske svrhe kao opijat. Dr Vladimir Kovčin, onkolog u KBC-u „Bežanijska kosa”, kaže da kanabinoid, jedna od 60 supstanci marihuane, može da pomogne pacijentima sa neizlječivim bolestima.

– On ne može da izliječi, ali može da poboljša kvalitet života oboljelog, da popravi raspoloženje, poveća apetit i smanji bolove – ističe dr Kovčin.

I dr Jelena Drulović, neurolog koji se bavi multiplom sklerozom u KCS, kaže da bi voljela da jedan broj njenih pacijenata ima mogućnost da koristi preparate od kanabisa, ali ipak naglašava da ova biljka treba da bude pod strogom kontrolom.

– Razne studije su pokazale da marihuana ima pozitivan efekat kod određenih tegoba. Konkretno, kod multiple skleroze pacijentima pomaže jer se mišići opuštaju. To su preparati u vidu spreja koji se već koriste u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *