Neprikosnoveni J.P. Morgan

Dodajte komentar

Američki J.P. Morgan u prvom ovogodišnjem polugodištu bio je najuspješniji među investicionim bankama, s prihodima od 11,5 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci.

J.P. Morgan je na samom vrhu liste i u segmentima poslovanja finansijskim instrumentima s fiksnim prinosom i uslugama savjetovanja kod transakcija, a rezultat navodi na zaključak da je J.P. Morgan na putu da zadrži vodeću poziciju za cijelu godinu.

Drugo mjesto podijelile su banke Goldman Sachs i Deutsche Bank, pokazali su objavljeni podaci firme za analizu u segmentu investicijskog bankarstva Coalition.

Slijede Bank of America Merrill Lynch i Citi, potom Morgan Stanley na šestom mestu, Credit Suisse je na sedmom i Barclays na osmom mestu. Deveto i deseto mesto zauzeli su UBS i BNP Paribas.

J.P. Morganu su se na prvom mjestu pridružile Deutsche Bank i Citi u segmentu poslovanja s instrumentima s fiksnim prinosom, valutama i robama. U prvih šest mjeseci tri banke su ostvarile po otprilike 5,9 milijardi dolara prihoda od tog poslovanja.

Trgovanje u tim segmentima postojano slabi od izbijanja krize 2008, što se dijelom pripisuje oštrom padu kamatnih stopa u razvijenim zemljama, a padu prinosa doprinijeli su i novi kapitalni zahtevi koji se nameću bankama.

U Coalitionu očekuju da će prihodi u spomenutim segmentima poslovanja u vodećih 10 investicijskih banaka u svijetu ove godine pasti za devet odsto, na 67,4 milijarde dolara.

U segmentu trgovanja dionicama prvo miesto već drugu godinu za redom drži Morgan Stanley, s prihodima od 2,8 milijardi dolara u prvom polugodištu. Drugo mesto zauzeli su J.P. Morgan i Goldman Sachs, koji su na prošlogodišnjoj rang-listi zajedno sa Stanleyem držali prvo miesto.

Goldman Sachs napredovao je za jedno miesto, zauzevši tako vodeće mjesto u segmentu savjetovanja o transakcijama, uz bok J.P. Morganu i Bank of America. U prvih šest mjeseci ostvarili su prihode u tome segmentu od po tri milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *