Najveći obveznički fond na svijetu pod istragom

Dodajte komentar

Niz regulatornih istraga zbog manipulacija i nepravilnosti u finansijskom svijetu zahvatio je i najveći obveznički Pimco fond na svijetu s imovinom od 221,6 milijardi dolara.

Kako navode svjetski mediji pozivajući se na pisanje Wall Street Journala, američki berzanski regulator – Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) – istražuje je li Pacific Investment Management Co. (Pimco) vještački napumpavao prinose svog najvećeg berzanskog (ETF) Pimco Total Return.

SEC-ova istraga fokusira na postupke kupnje obveznica Pimcovog velikog fonda i njihovog kasnijeg vrednovanja te jesu li investitorima prikazivane neprecizne informacije o izvršenju tog ETF-a. Sporna imovina kupljena je nakon formiranja Total Returna početkom 2012. godine.

U sklopu istrage na razgovor sa SEC-ovim istražiteljima, među ostalima, pozvan je i osnivač Pimca Bill Gross.Inače, Pimco je u vlasništvu najvećeg evropskog osiguravatelja Allianza, a u posljednje vrijeme fond svjedoči ubrzanom odlivu novca investitora. Pimco i njegov vlasnik potvrdili su navode medija da ih regulator istražuje, a istraga navodno traje već najmanje godinu dana. Međutim, posljednjih nedelja je intenzivirana. Regulator je odbio da komentariše medijske napise, a u Allianzu su odgovorili kako znaju za istragu, ali su odbili otkriti bilo kakve druge detalje.

Portparol Pimca za Reuters je izjavio da kompanija “sarađuje s regulatorom i ispunjava obveze prema regulatoru i klijentima vrlo ozbiljno”. U svakom slučaju, istraga regulatora za Pimcov fond nije mogla doći u gore vrijeme. Total Return je već dulje vrijeme pod pritiskom ulagača koji su povlačili novac očekujući promjenu američke monetarne politike, ali i razočarani njegovim vođenjem i rezultatima. Od prošle godine iz fonda je povučeno 70 milijardi dolara. Osim toga, fond je lani ostvario najlošiji rezultat u 20 godina od svega dva posto prinosa.

Posljednji udarac dogodio se u januaru kada je glavni izvršni direktor Pimca Mohamed El-Erian dao ostavku i otišao u Allianz. Total Return na kraju kolovoza upravljao je s imovinom od 221,6 milijardi dolara, a na vrhuncu, u aprilu prošle godine, u fondu je bilo čak 293 milijarde dolara.Ipak, situacija se posljednjih mjeseci malo stabilizovala, pa je u avgustu zabilježen neto priliv od 87 miliona dolara. Inače, to je već treći uzastopni mjesec da je priliv veći od odliva. No, javna objava da je fond pod istragom zbog mogućih manipulacija može opet poljuljati povjerenje ulagača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *