Crna Gora u EU 2022. godine?

Dodajte komentar

Novi komesar za pregovore o pridruživanju i susjedsku politiku EU Johanes Han ima plan da Crna Gora, Srbija i Makedonija zajedno postanu članice evropskog saveza od 2020. do 2022. godine, piše današnji Dan.

Da proširenje EU neće biti u fokusu politike Austrijanca Johanesa Hana, govori podatak da će on prvo posjetiti Ukrajinu nakon što bude potvrđen izbor na funkciju komesara.

Kako je prenijela makedonska novinska agencija MIA, plan Johanesa Hana u potpunosti je istovjetan kao Strategija za proširenje EU iz 2012. godine, koju je tada izradila Evropska komisija.

Prema tom dokumentu, Crna Gora, Srbija i Makedonija treba zajedno da postanu članice evropskog saveza od 2020. do 2022. godine. BiH i Kosovo (u skladu sa rezolucijom UN 1244 prim.at.) treba da postanu članice Unije od 2023. do 2025. godine. Na taj način, biće ispunjeno ono što je zacrtano na Solunskom samitu 2003. godine prenijela je agencija MIA.

Izbor novog sastava Evropske komisije (EK), či ji će predsjednik biti Žan-Klod Junker, trebao bi da bude ozvaničen na sjednici Evropskog parlamenta 22. oktobra.

Prošle sedmice, kako je prenijela MIA, Han je održao uvodni sastanak sa predstavnicima Direktorata za proširenje Evropske komisije. Ako parlament EU potvrdi izbor novog sastava komisije, Han stupa na dužnost od 1. novembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *