Sava Re razmišlja o akvizicijama u regiji

Vodeći slovenački reosiguravač Sava Re stalno povećava svoj kapital i želi stabilno vlasništvo, a potencijalno razmišlja i o novim akvizicijama u regiji, naveo je u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” od utorka predsjednik uprave Zvonko Ivanušič.

“Neke hrvatske osiguravajuće kompanije se trenutno prodaju, ali su premale da bi razmišljali o njihovoj kupovini. Što se tiče privatizacije Dunava, najveće osiguravajuće kuće u Srbiji, u to bismo ušli samo ako ocijenimo da je to preuzimanje korisno i ako bi nam kapital za preuzimanje odobrili dioničari”, rekao je Ivanušič.

Otprilike 15 posto dionica Sava Re kupilo je nedavno Croatia osiguranje, no Ivanušič ne vjeruje da je riječ o planu da se preuzme Sava Re u cjelini.

“O tome ne pregovaramo, a interes za kupovinu naših dionica pokazuju i mnogi drugi domaći i strani ulagači, ne samo Croatia osiguranje i Adris grupa”, dodao je Ivanušič, rekavši da je interes njegove kompanije u stabilnoj vlasničkoj strukturi u kojoj dominira država kao vlasnik, zbog čega prema svakom potencijalnom strateškom investitoru imaju određenu distancu.

“Želimo očuvati disperziranu vlasničku strukturu, u kojoj bi uz penzione i državne fondove bili i drugi vlasnici sa dugoročnim planovima”, kazao je Ivanušič.

Po njegovim riječima, najbolji način odbrane od “neprijateljskog preuzimanja” neke kompanije je stalan rast njezinog kapitala, što je slučaj i sa Sava Re, čija je dionica ove godine porasla za više od 80 posto, piše Poslovni dnevnik.

Sava Re je u prvoj polovini ove godine, uz 268,5 miliona eura konsolidovane bruto premije, što je više od 40 posto bolji rezultat nego lani, ostvarila i 13 miliona eura čiste dobiti.

Check Also

Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji

Predstavnici stranaka koalicione vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali detalje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *