Pesimizam s Wall Streeta zahvatio i Aziju

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros pale, kao i juče na Wall Streetu, jer je zbog zabrinutosti u vezi tempa rasta svjetske ekonomije i geopolitičkih napetosti splasnula sklonost ulagača rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji skliznule 0,1, odnosno 0,9 posto.
Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto, skliznuvši na novu najniži nivo u četiri mjeseca.
Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom, što je posljedica zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih ekonomija.
Ni u jednom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone, na što su ukazali i juče objavljeni podaci o kretanju PMI indeksa proizvodne i uslužne djelatnosti u tom bloku.
Jutros je kompanija Markit objavila i da je u Japanu PMI indeks proizvodne aktivnosti u septembru skliznuo s 52,2 na 51,7 bodova.
Sklonost rizičnijim investicijama splasnula je i zbog toga što je juče SAD, zajedno s arapskim saveznicima, proširio borbu protiv Islamske države (IS) i na Siriju, gdje su započeti vazdušni udari na položaje IS-a.
„Ako geopolitičke napetosti ponovo porastu, to će utjecati i na azijska tržišta, pa se može očekivati pad cijena dionica“, kaže Akiko Miyazaki, direktor u Barclays banci.
Zbog rasta geopolitičkih napetosti, porasla je potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena. Zbog toga su pali prinosi na američke obveznice, što je, pak, izazvalo slabljenje američke valute, nakon što je nedeljama bila u snažnom zamahu.
Jutros se na valutnim tržištima kurs dolara kreće oko 108,55 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,80 jena.
U odnosu na evropsku valutu dolar je stabilan pa se cijena eura kreće na jučerašnjim nivoima od oko 1,2850 dolara, nedaleko 1,2816 dolara, najniže razine u 14 mjeseci.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *