Ko je kriv što u Solani nema proizvodnje?

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je isključila struju ulcinjskoj I Solani, jer stečajni upravnik Ognjjen Jovović nije postupao u skladu sa Zakonom o stečaju i nije do kraja poštovao protokole o izmirenju duga te firme za struju. To je u pismenom dopisu skupštinskom Odboru za ekonomiju istakao predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Srđan Kovačević.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je da se poslanicima dostave informacije o isporuci struje Solani.

Odbor je jednoglasno početkom aprila usvojio zaključke za Solanu, od kojih je najvažniji da EPCG u najkraćem roku obezbijedi struju fabrici da bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina. Većinski državna EPCG potraživanja za neplaćenu struju, koja je ukinuta 8. februara, trebalo je da namiri nakon pokretanja proizvodnje.

Kovačević je kazao da su prijavili dug za struju u iznosu od 181,8 hiljada eura kada je uveden stečaj i da su od tada redovno snabdijevali fabriku, ali da Jovović nije uredno izmirivao obaveze. Dodao je da su više puta potpisivali protokole o izmirenju na rate što nije poštovao.

“Prošle godine je dogovoreno da se zaustavi isključenje struje za vrijeme berbe soli i da se nakon toga dug izmiri u cjelosti. To nije poštovano. Zatim je predložen protokol o izmirenju na rate što nije prihvaćeno. Nakon toga je struja isključena. EPCG je uradila sve da se izbjegne isključenje, ali stečajni upravnik nije ispunjavao zakonske obaveze”, tvrdi Kovačević.

On je naveo da je početkom jula u Ulcinju održan sastanak o tome kako da se pomogne Solani da prevaziđe probleme i pokrene minimalno rad, gdje je bilo 30 učesnika među kojima Jovović, predstavnici sadašnjih i bivših zaposlenih, opštine, većinski vlasnik fabrike Eurofond…

Kovačević je istakao da je Jovović tada “tendenciozno pokušao da kao jedinog krivca označi EPCG za prekid proizvodnje”.

“Upoznali smo prisutne da stečajni upravnik nije radio u skladu sa zakonom, što je jedan od razloga za trenutnu situaciju u Solani. Od tada nam se niko nije obratio sa predlogom kako da se problem riješi”, naveo je Kovačević.

Proizvodnja je prekinuta krajem prošle godine. Radnici štajlcuju, tražeći isplatu 10 zarada i povezivanje staža uz pokretanje proizvodnje. Od 2005. firma je u stečaju. Njom je gazdovao Eurofond povezan sa osobama bliskim biznismenu Veselinu Baroviću.

Fabrika nema za struju po 2.000 eura

Stečajni upravnik Ognjen Jovović je “Vijestima” kazao da od februara nije razgovarao sa bilo kim iz Elektroprivrede o uključenju struje Solani. On je naglasio da su protokole o izmirenju na rate poštovali do februara, od kada Solana nema 2.000 eura da plaća mjesečnu ratu.

Jovović je podsjetio da su se u kontinuitetu poslanici, opštine i druge institucije bavile tim problemom, ali da niko nije ponudio rješenje kako da se prevaziđe. “Solana ‘Bajo Sekulić’ nema novca da izmiri dug, niti vlasnici nude neko rješenje za tu situaciju”, rekao je Jovović.

Stečajna uprava najavila je dvanaesti oglas za prodaju imovine ulcinjske kompanije.

Imovina će biti ponuđena po cijeni nižoj za nekoliko miliona od posljednje aukcije, kada je nuđena za 179 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *