Deset zlatnih pravila za korisnike platnih kartica

1. Čim dobijete karticu u banci odmah se potpišite u prostoru koji je predvidjen za Vaš potpis na kartici.

2. Čuvajte svoju karticu kao da je u pitanju gotovina. Ne ostavljajte je nigdje bez Vašeg nadzora, na primjer u autu, baru, noćnim klubovima ili na plaži.

3. Nikada ne zapisujte svoj PIN broj – zapamtite ga.

4. Ukoliko je moguće neka Vam kartica uvijek bude na vidiku.

5. Prije nego što potpišete, uvijek proverite sumu novca koja piše na potvrdi o odobrenoj transakciji – sačuvajte kopije potvrde, kao i potvrde o transakcijama koje ste obavili na bankomatima.

6. Nikada ne govorite broj Vaše kartice preko telefona, osim ukoliko nije u pitanju provjerena kompanija ili ukoliko ste Vi sami pozvali određenu kompaniju.

7. Uvijek provjerite izvod iz banke posebno poslije putovanja. Uporedite iznose na izvodu sa potvrdama o transakcijama koje ste dobili na bankomatima i u prodavnicama.

8. Zapišite brojeve kartica i broj telefona za slučaj gubitka ili krađe kartice. Ove podatke čuvajte na sigurnom mjestu.

9. Nikada ne otkrivajte Vaš PIN broj. Niko iz finansijskih institucija, policije ili prodajnih mesta ne bi trebalo da Vas pita za Vaš PIN. Vi ste jedina osoba koja bi to trebalo da zna.

10. Ukoliko Vam se kartica zaglavi u bankomatu budite sumnjičavi prema svakome ko Vam ponudi pomoć, čak i ako je u pitanju obezbjeđenje banke. Čuvajte karticu jednako pažljivo kao što čuvate i PIN kod.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.