Uz ova podešavanja zaštitite privatnost na Fejsbuku

Dodajte komentar

Ako su vam promakle vijesti, vrijednost Fejsbuka procijenjena je na 201,6 milijardi dolara. Ova basnoslovna cifra je Fejsbuk stavila na 22 mjesto na spisku najvećih kompanija na svijetu. Najveći dio vrijednosti Fejsbuka dolazi od reklama. A kako bi privukao oglašivače Fejsbuk prodaje informacije o svojim korisnicima.

Ukoliko primjetite da Fejsbuk dodaje reklame i da vas to nervira, znajte da ova društvena mreža ne brine o tome, niti o vašoj privatnosti, već o zaradi.

U odbranu Fejsbuka, ova društvena mreža vam nudi opcije da podesite svoju privatnost i tako sebe poštedite nekih objava i zloupotreba.

Ova podešavanja bi trebalo da promjenite.

1. Auto puštanje videa

Dok skrolujete kroz “news feed” primijetićete da je Fejsbuk postao previše “raspoložen da pomogne”. Umjesto da kliknete na video, Fejsbuk ga sada automatski pušta s nadom da će vam privući pažnju. Srećom, ovo podešavanje možete da isključite i ubuduće sami kliknete “play” na ono što vas zanima.

(Uđite u “Settings”, kliknite na opciju “Video” a onda klinkite na “Auto-Play videos” i podesite ih na “Off”.)

2. Izbrišite pretragu

Koliko često pretražujete bivše, drugove iz razreda, poslovne partnere i rođake na Fejsbuku? Koliko god često da to radite, sigurno se nećete iznenaditi da čujete da Fejsbuk čuva svaku vašu pretragu. I da svako ko uđe na vaš profil to može i da vidi.

Srećom, i ovdje imate opciju da obrište svoju istoriju pretrage.

(Prvo idite na “Settings”, zatim na “Privacy”, a zatim na “Who can see my stuff?”. Klinkinete “Use activity log” kako bi vidjeli gdje Fejsbuk krije sve podatke koje skuplja o vama od prvog dana. Kada otvorite activity log, kliknite na “Search” opciju. Ispod nje bi trebalo da piše “More” opcija koja počinje sa fotografijama. Klinkite na nju i vidjećete svaku pretragu koju ste ikada napravili na Fejsbuku. Odatle jednostavno kliknite na “Clear Searches” link i istorija pretrage će trajno biti uklonjena.

3. Podešavanja privatnosti

Kada postavite nešto na fejsbuk vjerovatno ne želite da to vidi milijardu korisnika. A to znači da treba da podesite sve kako treba. Idite na “Privacy” podešavanja na kom ćete pronaći meni sa raznim opcijama. Dobro ih pročitajte i odredite ono što vam najviše odgovara.

4. Neželjene notifikacije

Ukoliko dobijate više notifikacija nego ranije, to je zbog novih podešvanja Fejsbuka. Srećom i njih možete da se otarasite.

(Idite na “Settings”, zatim na “Notifications” i tu ćete vidjeti listu svih notifikacija koje ćete dobijati. Za početak isključite zvukove za sve. Pametno bi bilo i da se izbrišete iz svih grupa koje vas ne zanimaju, obrišete sve aplikacije koje ne koristite i isključite obavještenja o rođendanima koja vas ne zanimaju.)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *