Švajcarska će braniti kurs 1,2 franka za euro

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka obećala je da će i dalje odlučno braniti minimalni kurs od 1,2 franka za euro, koji je nedavno bio u opasnosti zbog apresijacije franka, no zasad ne planira nove konkretne mjere.

Švajcarska narodna banka upozorila je na obnovljene rizike deflacije i slabiji rast švajcarske privrede, te istakla kako je spremna preduzeti neograničene intervencije na valutnim tržištima i da će pribjeći dodatnim mjerama istoga trena bude li morala braniti minimalni kurs koji je na snazi tri godine.

Oštrija SNB-ova retorika ipak nije uspjela oslabiti kurs franka koji se nakon tih najava nakratko bio popeo na najviši nivo u nedjelju dana, što signalizira da bi centralna banka mogla biti primorana preduzeti dalje, skuplje mjere poput valutnih intervencija ili negativnih kamatnih stopa.

Obje opcije su nepovoljne. Agresivne intervencije povećale bi ionako velike devizne rezerve zemlje i smatraju se rizičnima u dugoročnoj perspektivi. Negativne kamatne stope mogle bi pak švajcarske banke puno stajati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *