Litvanija mora da zamijeni 2,5 tona metalnog novca

Litvanija 2015. godine prelazi na euro i 1. januara počinje zamjena novca bez naknade, a tom prilikom će, pored ostalog, biti potrebno da se zamijeni 2.400 tona metalnih novčića litasa.

Novac u metalu se ne nalazi samo u novčanicima i “kasicama” građana. Za četiri mjeseca ljetnje sezone, na primjer, parking servis u primorskom mjestu Palanga sakupio je 750.000 litasa (217.000 eura). Toliko metalnih litasa je bilo u automatima za parkiranje.

Njihova zamjena za papirni novac bio bi čist gubitak. Stvar je u tome što banke za tu zamjenu uzimaju proviziju koja se kreće od 4,5 do šest odsto. Izuzetak je samo ako se novac stavlja na oročenu štednju, prenio je Itar Tass.

“Ako se malo sačeka, neće se platiti ništa. Od 1. januara i papirni i metalni litasi će se mijenjati bez provizije”, rekao je predstavnik Banke Litvanije.

Tokom prvih šest mjeseci to će moći da se obavi na oko 700 mjesta, u filijalama centralne banke, na šalterima komercijalnih banka i Pošte Litvanije. Nakon toga će novac moći da se zamijeni samo u prostorijama Banke Litvanije u Viljnusu i Kaunasu.

Trenutno se opticaju nalazi 1,18 milijardi komada metalnih litasa različitih apoena, ukupne vrijednosti 257 miliona litasa (75 miliona eura).

Check Also

Brojni faktori doveli do gubitka

Preliminarni nalazi kompanije Kroll Assocates, koju je stečajni odbor Atlas banke angažovao da sprovede internu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *