G20 podstaknut će svjetsku ekonomiju s dva biliona dolara

Dodajte komentar

Finansijski čelnici grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) poručili su da su blizu dogovoru o ubrizgavanju nova 2 biliona dolara u svjetsku privredu, što bi moglo stvoriti milione novih radnih mjesta i podstaknuti rast globalne ekonomije za 1,8 postotnih bodova idućih godina.

Na sastanku u australijskom gradu Cairnsu ministri finansija i centralni bankari skupine G20 proglasili su u nedjelju napredak u nastojanjima da ojačaju svjetski finansijski sistem i zatvore poreske rupe koje koriste multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza.

“Odlučni smo podstaknuti rast, a sve su zemlje spremne koristiti sve makroekonomske poluge – monetarnu i fiskalnu politiku te strukturne reforme – kako bi to ostvarile”, kazao je australijski ministar finansija Joe Hockey, domaćin skupa.

Finansijski čelnici G20 sastavili su i listu od gotovo hiljadu mjera koje bi trebale podstaknuti rast svjetske privrede za 1,8 postotnih bodova do 2018., što je nivo nadomak prethodno zacrtanog cilja od dva postotna boda. Te bi mjere službeno trebali potvrditi lideri skupine G20 na sastanku u Brisbaneu u novembru.

U nizu izlaganja na skupu najviše je isticana zabrinutost zbog stagnacije evropske privrede, zbog čega rastu rizici i od usporavanja rasta ostalih najvećih svjetskih ekonomija.

“Brine me što se napori za podsticanje potražnje predugo odgađaju, pa postoji rizik od jačanja čeonih vjetrova. Evropskoj je ekonomiji potrebno više vjetra u jedra”, kazao je američki ministar finansija Jack Lew.

I u izlaganjima nekih drugih ministara finansija Njemačka je bila pod pritiskom da odustane od insistiranja na mjerama budžetske štednje u eurozoni kako bi se ekonomija tog bloka moglo podstaknuti većom državnom potrošnjom i smanjenjem poreza.

To, međutim, nije impresioniralo njemačkog ministra finascija Wolfganga Schaeublea koji je ponovio da je nužno sprovoditi strukturne reforme i striktnu budžetsku kontrolu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *