Amerikanci kupuju balkanski Hipo?

Dodajte komentar

U prvoj nedelji oktobra moglo bi doći do potpisivanja sporazuma o prodaji mreže Hipo Alpe Adrija banke na Balkanu, javila je danas austrijska agencija APA.

Prema pisanju agencije, glavni kandidat za kupovinu je američki investicioni fond Advent International, a vode se pregovori i sa jednim konzorcijumom. Da li će posao biti zaključen zavisi i od Nadzornog organa, kao i Evropske komisije.

Brisel mora da odobri dogovor, pošto izanalizira sve detalje kao što su moguće garancije, ali i refiinansiranje majke banke sa 2,2 milijardi eura koje se nalaze u bankama Hipo u jugoistočnoj Evropi.

Ukoliko prodaja u paketu ne bide dovoljno atraktivna za austrijskoj državi, koja je vlasnik Hipo banke, ili bi taj posao bio suviše rizičan, sljedeći korak bi bio pojedinačna prodaja ćerki banke na Balkanu. Rok za to, koji je Austriji dala Evropska komisija, je sredina iduće godine.

Prilikom prethodnog pokušaja prodaje mreže bankle na jugoistoku Evrope, u julu, koju je preuzela austrijske država prema nalogu EU, od sedam zainteresovanih, knjiga je spala na dva slova i ni jedan od potencijalnih kupaca nije bio spreman da plati očekivanih 500 miliona eura.

Tada je u igri bio američki fond Advent, kao i finansijska oj grupaciji sa sjedištem u Londonu “Milhouse Capital Investment Group”, pisao je krajem jula list Prese.

Balkanska mreža Hipo banke obuhvata šest banaka i tri društva za lizing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *