Otac Alibabe: Moj heroj Forest Gamp

Dodajte komentar

Džek Ma, čovek koji stoji iza istočnjačkog onlajn giganta Alibabe, kaže da je svoju imperiju izgradio zahvaljujući inspiraciji koju mu je dao Forest Gamp.

“Svoju priču, svoj san sam našao u Americi. To se desilo pre punih 15 godina, kada sam došao u SAD, kada sam posjetio Silicijumsku dolinu. Jedne noći vidio sam ulice pune automobila, osvetljene zgrade, to je bila strast. A moj heroj bio je Forest Gamp”, rekao je Džek Ma.

Ma, čije je bogatstvo uvećano za skoro milijardu dolara nakon rekordnog IPO-a Alibabe, kaže da njegova priča pomalo podsjeća na život lika koga je nagrađenom klasiku iz 1994. tumačio Tom Henks.

“Obožavam Foresta Gampa. Gledao sam taj film na desetime puta. Svaki put kada se iznerviram, pustim taj film. Gledam taj film iznova i iznova jer mi on govori da, šta god da se promijeni, ti si i dalje ti”, kaže Džek Ma.

Ma je u mladosti bio loš đak, zaradio je nadimak “Ludi Džek Ma”, jer je dugo tvrdio da se na internetu može zaraditi, a jednom je čak odbijen kada je tražio posao u KFC.

Ipak, svoja znanja je prvo sticao na neuobičajen način (engleski je učio boraveći po hotelskim predvorjima u razgovoru sa strancima), a zatim se nevjerovatna upornost isplatila i iz trećeg pokušaja upisao je učiteljski fakultet i postao nastavnik engleskog.

Bio je fasciniran internetom, a još 1995. godine je osnovao prvu internet kompaniju, a četiri godine kasnije ključnu – Alibabu, koja je postala “kineski Amazon”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *