Milović: “Marina Bar” će povećati prihode za preko 20 odsto

Dodajte komentar

Član Odbora direktora AD “Marina Bar” Nikola Milović, kazao je da će barsko preduzeće do kraja godine ispuniti prethodno definisan plan i ostvariti povećanje prihoda od preko 20 odsto.

– Akumulirani gubitak za predhodnih pet godina iznosiov je  preko 322.000 eura. Od trenutka stupanja na dužnost novog Odbora direktora, preduzete su aktivnosti u pravcu unapređenja poslovanja i poboljšanja uslova rada. Naime, održano je niz sastanaka sa značajnim državnim institucijama i pravnim subjektima u pravcu promovisanja strategije i pozitivnih promjena, kao i upoznavanja svih struktura društva sa problemima i svim otvorenim pitanjima  koje treba rješavati u bliskoj budućnost. Takođe, Odbor direktora je postavio vrlo ambiciozan poslovni plan za tekuću 2014. godinu. Sa sigurnošću možemo konstatovati da se taj plan i ostvaruje, a vezan je za povećanje prihoda za preko 20 odsto kao i šestomjesečni ostvareni i usvojeni  Neto dobitak u iznosu od  147.814 eura. Ostvarena dobit nam daje za pravo da očekujemo u potpunosti ostvarenje svih planom predviđenih aktivnosti u 2014. godini – isakao je Milović.

Budući nosilac razvoja nautičkog turizma u Crnoj Gori: AD “Marina Bar” sa preko 700 vezova u moru i 250 na kopnu svrstava se u red najvećih objekata nautičkog turizma na Jadranu, a pored Porto Montenegra jedna je od  najvećih na Crnogorskom primorju. Prihvat jahti i plovila i pružanje usluga visokog nivoa svim korisnicima nautičkog turizma predstavlja osnovnu djelatnost kompanije koja formalno kao akcionarsko društvo  postoji od 2001. godine.

Briga o zaposlenima: “Marina Bar” vodi posebnu bigu o zaposlenima i u potpunosti poštuje kolektivni ugovor, napominje Milović.

– Plata se isplaćuje prvog u mjesecu, a možemo da se pohvalimo i sa svim izmirenim obevezama za poreze i doprinose prema državi, kao i svim dobavljačima i pružaocima usluga sa kojima sarađuje.  Aktivna uloga Sindikata kroz različite aktivnosti pozitivno utiče na organizacionu klimu u samom preduzeću – naglašava on.

Prva ekološka akcija čišćenja Marine: Milović podsjeća da je u periodu od 8. do10. septembra organizovana  prvu ekološku akciju čišćenja podvodnog dijela prostora marine. Izvađena je znatna količina otpada koja je kasnije otpremljena na deponiju.

Sigurnost mega jahti i ostalih plovila na zavidnom nivou: U toku ove godine izvršena je nabavka i ugradnja najsavremenijih ormarića za struju i vodu, koji su u funkciji na prostoru Sekundarnog lukobrana. Stari ormarići, koji su bili dotrajali i nesigurni, su rashodovani i zamjenjeni  novim, čime je kako ističe Milović, obezbijeđena veća sigurnost jahti i plovila.

Takođe, dodaje on, izvršena je nabavka i ugradnja velikog broja opremljenih hidrantnih ormarića i razvijena je nova protiv-požarna mreža.
-Zamjenili smo veliki broj dotrjalih priveznih bitvi. Promjenili, postavili nove, preko 2000 metara privezne konope. Izvršili ulaganja na oplemenjivanju prostora oko naplatne rampe i ostatka marine novim zelenilom-saopštio je Milović.

Vodeći partner  u međunarodnom naučnom projektu: Marina je partnerska kompanija u realizaciji projekta ‘’Primjena i promocija koncepta održivog razvoja na AD Marina Bar’’ zajedno sa Univerzitetom u Pireju i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore. Nosilac tog projekta je Fakultet za pomorstvo – Univerzitet Crne Gore. Isti će trajati tri godine, a sva istraživanja direktno će biti primjenjena u Marini. Međunarodni istraživački tim na projektu planirao je tokom realizacije istog uvodjenje ISO standarda  u Marini,  dobijanje Plave zastavice i Zlatnog sidra.

Ovim projektom će se, kako kaže Milović, u potpunosti stvoriti preduslovi za održivi sistem Marine Bar na ekološkim principima.

Društvena odgovornost: Marina takođe njeguje veoma dobre odnose sa lokalnom samoupravom i opštinom Bar, sa kojom je u proteklom periodu realizovala veliki broj aktivnosti kojima se promoviše nautički turizam, mediteranski način života, sport i aktivni odmor u Marini. Jedna od značajnih aktivnosti je i prošlonedeljna Mach race-regata u saradnji sa Kalafatskom radionicom Bokovac, gdje je  Marina Bar bila domaćin i suorganizator .

Planovi za budućnost: Milović očekuje da će do kraja tekuće godine Marinanabaviti i instalirati dovoljan broj najmodernijih energetskih razvodnih ormarića kao i hidranata, čime će veći dio Marine biti opremljen najsavremenijom opremom koja će korisnicima njenih usluga obezbjediti sigurnost i nesmetano snabdijevanje električnom energijom i vodom.

-Već sada je izvjestan i početak instaliranja nove opreme za video nadzor. Zbog velikog interesovanja za naše usluge, poseban segment investicione aktivnosti vezan je za potrebu dubljenja plovnog kanala kao i akvatorijuma gdje se nalaze komunalnio vezovi. Dubljenjem pomenutog dobio bi se prostor za smještaj većeg broja luksuznih plovila i mega jahti, čiji su vlasnici sve više zainteresovani za usluge koje pruža AD “Marina Bar”. Dobar geografski položaj, veličina, broj vezova, odgovoran državni menadžment, pozitivno poslovanje u 2014 godini kao i planovi za dalje investicione aktivnosti uz činjenicu da Mediteran učestvuje sa 49 odsto u raspodjeli ukupnih svjetskih prihoda od nautičkog turizma, daje za pravo da možemo kostatovati da “Marina Bar” ima sigurnu perspektivu budućeg razvoja – zaključio je Milović. (tekst i foto: portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *