Koliko Apple zarađuje na svakom novom iPhoneu?

Dodajte komentar

Ono što je sigurno jeste da Apple sigurno nije u financijskom gubitku. Ultimativno pitanje jest koliko profita zapravo ostvaruju?
Odgovor je – mnogo. Početna cijena iPhonea 6, sa 16 GB memorije i dvogodišnjim ugovorom, iznosi 200 dolara. iPhone 6 Plus, uz iste uslove, košta 300 dolara.

Pravi odnos proizvodne i prodajne cijene može se otkriti jedino ako izuzmemo cijene uz ugovore. Startna cijena ‘otključanog’ iPhonea 6 je 649 dolara, a iPhonea 6 Plus 749 dolara. To je već ozbiljan iznos.

Što se tiče Appleovih troškova, kao referentnu tačku možemo uzeti izvještaj istraživačke kompanije UBM TechInsights iz 2012. godine. Troškovi proizvodnje iPhonea 5's proizvedenog u Kini iznose 167 dolara i 50 centi. Neka druga istraživanja ipak su bliža iznosu od 200 dolara.

Realno je pretpostaviti kako Apple zarađuje otprilike 400 dolara od svakog prodanog iPhone. Appleovi proizvodi su skupi, ali su visokokvalitetni. Tržišna cijena je djelimično diktirana i tom stavkom.

Inače, tehnološki gigant vrijedi nešto više od 600 milijardi dolara, a sa godišnjom prodajom koja premašuje 170 milijardi, iz godine u godinu povećava vrijednost i zaradu.

Prema Fobesu, godišnja prodaja ovog američkog tehnološkog giganta premašuje 170 milijardi dolara, a ove godine se očekuje da će to biti mnogo više nakon što su predstavili nova dva iPhonea.

Prema dostupnim informacijama Svjetske banke, 136 zemalja ima manji bruto društveni proizvod od američke kompanije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *