Italijanima nova šansa za EPCG?

Dodajte komentar

Uprava italijanske kompanije A2A, koja rukovodi Elektroprivredom Crne Gore EPCG najavila je dolazak u Podgoricu 6. oktobra da bi sa predstavnicima Vlade nastavila pregovore o uslovima saradnje za EPCG, potvrđeno je Vijestima u pregovaračkom timu Vlade.

Očekuje se da će italijansku delegaciju predvoditi novi predsjednik A2A Đovani Valoti.

Petodogišnji ugovor o menadžmentu sa italijanskim partnerom u većinski državnoj EPCG ističe krajem ove godine.

Prema informacijama Vijesti, Vlada i A2A sada dogovaraju uslove da Italijani dobiju dodatni petogodišnji ugovor za Elektroprivredu, a moguć je zajednički menadžment u odnosu na dosadašnji, u kojem su glavnu riječ vodili partneri.

“Razmatra se opcija da u menadžmentu budu direktori iz obje vlasničke strukture”, kazali su Vijestima u crnogorskom pregovaračkom timu.

Tvrde da su im italijanski zvaničnici nedavno prenijeli da A2A sada ne razmišlja o napuštanju investicije u Crnoj Gori.

Na pitanje na osnovu čega je A2A zaslužio novu šansu, s obzirom na to da aktuelni ugovor nije ispunjen u dijelu razvoja EPCG, u domaćem timu odgovaraju da su analizirali njihov rad preko Odbora direktora EPCG, u kojem država ima četiri od sedam članova, kao i da to još čine.

Spekulisalo se da A2A traži partnera da proda svoj manjinski udio u EPCG, ukoliko Vlada nije zainteresovana da ga otkupi. Prema ugovoru od septembra 2009. godine, Vlada bi morala da se izjašnjava o takvim eventualnim odlukama Italijana.

Crna Gora ima 57 odsto akcija u Elektroprivredi, dok A2A posjeduje 41,7 odsto dionica. Njihov paket je umanjen za oko dva odsto, a za toliko je povećan državni kapital nakon pretvaranja poreskog duga EPCG u akcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *