Microsoft otpustio još 2.100 radnika

Dodajte komentar

Microsoft je u četvrtak potvrdio da je ukinuo još 2.100 radnih mjesta, što je dio njegovog plana restrukturiranja u kojemu će bez posla ostati oko 18.000 ili 14 posto ukupnog broja zaposlenih te kompanije širom svijeta.

To je drugi val otpuštanja u tom softverskom divu, nakon što je u julu ukinuto 13.000 radnih mjesta. Ovaj val otkaza zahvatio je oko 750 zaposlenih u Microsoftovom sjedištu u Seattleu, a ostale u drugim Microsoftovim firmama širom svijeta, među ostalim u istraživačkoj laboratoriji u Kaliforniji.

Kako je u julu izvršni direktor Satya Nadella izložio plan otpuštanja oko 18.000 ljudi, u idućih 10-ak mjeseci očekuje se ukidanje još otprilike 2.900 radnih mjesta.

Posljedica je to najvećeg restrukturiranja u 39-godišnjoj istoriji tog tehnološkog diva, nakon što je ranije ove godine Microsoft za 7,2 milijarde dolara kupio finsku Nokiju kako bi se uključio na brzorastuće tržište pametnih telefona.

No, kako je Nokia, nekada vodeći svjetski proizvođač mobitela, godinama bilježila gubitke, u toj bi kompaniji u restrukturiranju bez posla moglo ostati oko 12.500 zaposlenika.

U nastojanjima, pak, da pronađe nova tržišta, ovih je dana Microsoft postigao dogovor o kupovini Mojanga, švedskog proizvođača vrlo popularne video igrice Minecraft za 2,5 milijardi dolara, jer se nada da će time u svoj mobilni svijet privući nove korisnike, uglavnom mlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *