Nestlé i partneri zaposliće 100.000 mladih širom Evrope

Svega tri mjeseca nakon predstavljanja, kompanija Nestlé uspjela je u inicijativu ‘Savez za mlade’ (‘Alliance for YOUth’)da  uključi 200 kompanija širom Evrope, uz čiju će pomoć stvoriti čak 100.000 novih radnih mjesta i pozicija za praksu i pripravništvo osobama mlađim od 30 godina. Svojom je snagom i značajem ‘Savez za mlade’ tako postao prvi sveevropski poslovni pokret koji se obvezuje unaprijediti mogućnosti zapošljavanja mladim osobama na izazovnom tržištu rada.

Kompanija Nestlé je, inače, inicijativu ‘Savez za mlade’ pokrenula podstaknuta uspjehom ‘Inicijative za zapošljavanje mladih’ (‘Nestlé needs YOUth’), kojom se obvezala da će do 2016. godine u Evropi otvoriti 20.000 radnih mjesta za osobe mlađe od 30 godina.

Najnovije istraživanje, koje je Nielsen sproveo na uzorku od 2.000 mladih ljudi u nekoliko evropskih zemalja za potrebe ove inicijative, pokazalo je da njih čak 23 posto upravo nezaposlenost vidi kao najveći društveni problem u narednih pet do deset godina. Od ukupnog broja ispitanika, koji su i sami nezaposleni, 55 posto ih smatra da su vlade njihovih zemalja najodgovornije za nerješavanje problema nedostatka prilika za mlade ljude.

„Nacionalne vlade ulažu velike napore u rješavanju problema nezaposlenosti mladih, no mi smo svjesni da je nužan jači angažman privatnog sektora. Kompanija Nestlé je društveno odgovorna kompanija koja svojim primjerom želi izazvati „domino efekt”, te stvoriti uslove za povećanje zaposlenosti mladih u cijeloj Evropi. Želimo poručiti mladim ljudima na tržištu rada da, usprkos problemima s kojima se suočavaju, ne smiju odustati, već se uvijek trebaju truditi da na najbolji način iskoriste nove mogućnosti i prilike”, rekao je Ansgar Bornemann, generalni direktor kompanije Nestlé Adriatic.

Od početka 2014. godine do sada je u Evropi u Inicijativu za zapošljavanje mladih ‘Nestlé needs YOUth’ uključeno više od 4.000 osoba, od kojih je 1.500 dobilo stalan posao, dodatnih 1.500 postali su pripravnici ili su upisani u programe obuke, a više od 1.100 njih do dobilo je privremene ugovore u kompaniji Nestlé.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

One comment

  1. NEste hohstapleri

Leave a Reply

Your email address will not be published.