Na listi najboljih svjetskih univerziteta nema ni jednog iz Crne Gore

Dodajte komentar

Prema rang listi “QS World University Ranking 2014/2015” u kojoj su rangirani najbolji univerziteti u svijetu, nijedan od univerziteta iz Crne Gore se nije našao na ovoj prestižnoj listi od 800 univerziteta.

Na listi koja je objavljena ove sedmice nema ni univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova i Metohije.

Od univerziteta iz zemalja Zapadnog Balkana samo su se Univerzitet u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu našli na listi i to na 550. ,601. i 750 mjestu.

Prema ovoj listi najbolji univerzitet u svijetu je Masačusets Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Univerzitet Kembridž, Imperial College u Londonu, Univerzitet Harvard, Univerzitet Oksford, UCL (University College London), Univerzitet Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Univerzitet Princeton i Univerzitet Jejl.

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u oblasti visokog obrazovanja u svijetu.

Među najboljim evropskim univerzitetima nalaze se još ETH Zurich (Švajcarski federalni Institut za tehnologiju), King's College London (KCL), Univerzitet u Edinburgu, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Univerzitet u Bristolu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao univerzitete u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.

Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih svoje univerzitete imaju i Švajcarska, Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Australija, Danska, Kina, Njemačka i Holandija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *