ĐUROVIĆ: Crna Gora bi imala velike koristi od gasovoda

Crna Gora bi imala velike koristi od izgradnje jadransko-jonskog gasovoda,od većih budžetskih prihoda, pa do jeftinijeg energenta za građane kazala je za RTCG profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

Projekat trans-jadranskog gasovoda proglašen je projektom od posebnog interesa za Evropsku uniju i kao takav je konkurentniji za zemlje regiona u odnosu na Južni tok, kaže Đurović.

Ozvaničenje početka radova na poslu vijeka, kako odavno zovu gradnju trans-jadranskog gasovoda, Crnoj Gori u perspektivi može donijeti brojne koristi, od ubrzanog ekonomskog razvoja, rasta budžetskih prihoda, do jeftinijeg energenta za građane.

Da od posla izgradnje jadransko-jonskog kraka gasovoda region očekuje mnogo, svjedoči i krajem prošle godine potpisani memorandum o saradnji Azerbejdžana, Crne Gore, Hrvatske i Albanije.

Jadransko-jonski gasovod prepoznat je kao vodeća opcija za gasifikaciju Crne Gore, ali i kao mogućnost za plasman sopstvenog gasa, za koji se očekuje da će biti otkriven u crnogorskom podmorju.

Ako i kada bude izgrađen jadransko-jonski gasovod, Crnoj Gori bi godišnje donosio 21 milion eura, samo od tranzita. No koristi su višestruke, ocjenjuje Đurović.

rtcg.me

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.