Banke se ne grabe oko kredita ECB

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je novi stimulativni program sa ciljem da podstakne banke da više kreditiraju slabašnu ekonomiju.

Centralna banka 18 članica zone eura razdijelila je 82,6 milijardi eura ultra jeftinih zajmova na 255 banaka.

Banke će na te zajmove na rok do četiri godine plaćati kamatu od samo 0,15 odsto godišnje. Međutim, saopštila je ECB, tražnja ponuđenih super jeftinih kredita bila je mnogo manja nego što je očekivano.

Na tržištu je tražnja prognozirana na između 100 milijardi eura i više od 200 milijardi. Predviđeno je da suma koju banka može da pozajmi po super povoljnim uslovima zavisi od iznosa koji će ona pozajmiti kompanijama. Cilj je da se osigura da novac iz stimulativnog paketa ode u privredu i otvaranje radnih mjesta.

Brojni ekonomisti smatraju da će efekti tih jeftinih zajmova biti ograničeni jer kompanije ne vide zašto bi se zaduživale u uslovima posustale ekonomije. Ponuda jeftinih zajmova je prva od osam predviđenih programom koji je najavljen početkom juna.

Ti zajmovi, uz dalje stimulativne mjere koje je ECB objavila početkom septembra, u sklopu su napora centralne banke da privredi poboljša dostupnost zajmova. Slab rast i zabrinjavajuće niska inflacija u zoni eura od samo 0,4 odsto rasplamsali su bojazni oko ekonomskog oporavka zone.

U drugom ovogodišnjem kvartalu ekonomija zone eura je stagnirala nakon četiri tromjesečja nezadovoljavajućeg rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *