Ajfon prave moderni robovi

Dodajte komentar

Trećina od ukupno 350.000 zaposlenih u elektronskoj industriji u Maleziji radi u uslovima približnim “savremenom ropstvu”.

Najmanje 28 odsto zaposlenih u fabrikama elektronske industrije koje snabdijevaju najpoznatije svjetske marke elektronskih uređaja, posebno radnici imigranti iz siromašnih zemalja jugoističnog azijskog regiona uvučeni su u spiralu modernog ropstva, navodi se u izvještaju američke nevladine organizacije Istina, koja se bavi odbranom prava radnika.

“Otkriven je veliki broj prislinog rada među radnicima stranog državljanstva oba pola u glavnim regionima elektronskog sektora u Maleziji”, navodi se u studiji koju prenose belgijski mediji.

“Na osnovu prikupljenih podataka može se zaključiti da je prisilan rad u elektronskoj industriji u Maleziji raširen i da se ne radi o izolovanim slučajevima”, podvučeno je u izvještaju organizacije Istina.

Malezijske fabrike elekronskih dijelova i uređaja su među najvećim dobavljačima međunarodnih firmi kao što su Epl, Samsung i Soni.

Uspjeh elektronskog sektora u Maleziji djelimično se ostvaruje putem eksploatacije nezaštićenih i siromašnih radnika koji dolaze iz Indonezije, Nepala, Indije, Vijetnama, Bengladeša i Burme.

Eksploatacija ove radne snage zasniva se prije svega na prevelikim troškovima za pronalaženje posla koje radnici podmiruju prezadužujući se i to unaprijed.

Više od 94 odsto radnika imiganata koji su učestvovali anketi za potrebe nevladine organizacije Istina izjavilo je da su im poslodavci konfiskovali pasoše, a 71 odsto oduzetih pasoša nije ni vraćeno.

Oko 38 odsto ispitanih radnika imigranata priznalo je da su bili primorani da spavaju u malim sobama sa više od osam ljudi prinuđeni na ograničeno kretanje.

“Činjenica da su nam uzeli pasoše jasno pokazuje da se radi o savremenom vidu ropstva”, objašnjava jedan od zaposlenih Burmanaca u Maleziji.

Malezija je zemlja sa 28 miliona stanovnika koja je relativno razvijena u odnosu na svoje susjede, ali koju često ktitikuju nevladine organizacije za odbranu prava radnika zbog neadekvatnog tretmana imigrantske radne snage koja broji oko dva do četiri miliona ljudi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *