Stvari koje poslodavci ne govore kandidatima za posao, a trebali bi

S obzirom na to da na razgovoru za posao glavnu riječ ima kandidat, postoje određene stvari koje se prećute, naročite sa strane poslodavca.

Pisac, govornik i urednik Jeff Haden na LinkedInu objavio je devet stvari koje poslodavci izbjegavaju da kažu kandidatima na razgovorima, a trebali bi:

Stvarno želimo da nam se svidite
Iako su kvalifikacije vrlo bitne, svi želimo raditi s ljudima koji nam se sviđaju. Stoga kandidat za posao koji stvori dobar prvi utisak ima veliku prednost. Uprkos dobrim kvalifikacijama, osoba bi trebalo da bude  i simpatična.

Ne morate nam govoriti koliko želite posao
Poslodavac zna da kandidat želi posao, ali dok nije u potpunosti upoznat s vrstom posla i obavezama, kandidat nije dovoljno upućen. Jedan dobar način za prikupljanje podataka o poslu je postavljanje pametnih pitanja.

Želimo da se istaknete
Nakon desetaka obavljenih razgovora za posao, poslodavci se vrlo često uopšte ne sjećaju kandidata. Da bi stvar bila gora, neke više pamte po izgledu i odijevanju, a manje po radnim kvalitetama. Zbog toga na razgovoru za posao kandidat treba da istupi kako bi ga zapamtili.

Nemojte biti negativni
Ako se već na prvom razgovoru za posao naiđe na kandidata koji je negativan, takav će biti i na radnom mjestu. Razgovor za posao je nalik prvom sastanku – čovjek se uvijek mora predstaviti u najboljem izdanju.

Želimo da pitate stvari koje su vam bitne
Poslodavcima je bitno da znaju je li posao za koji ste se prijavili pravi posao za vas. Stoga je za njih bitno da odmah na početku vi postavite prava pitanja: šta očekujete od kompanije, što će kompanija napraviti kako bi vi ostvarili što bolje rezultate i slično.

Ne želimo da postavljate pitanja koja nemaju puno veze s poslom
Poslodavac zna da svaki čovjek ima život i izvan posla, ali prilikom razgovora za posao neke stvari ne treba spominjati. Tako na primjer pitanja o pauzi za ručak ili slobodnim danima treba ostaviti za kasnije.

Sviđa nam se vaša odlučnost
Kada bi se kandidat za posao stavio u kožu poslodavca shvatio bi da kompanija želi čovjeka koji će joj se isplatiti već prvog dana na radnom mjestu. Zato bi bilo idealno da kandidat već na razgovoru za posao pokaže odlučnost i znanje da je već spreman.

Sada nam kažite da želite posao – i zašto
Na kraju razgovora za posao, vrijeme je za donošenje odluke. Ako odluka glasi DA, poslodavac želi znati zašto želite posao. Je li to zbog želje rada u timu, ostvarivanja svog talenta ili rada na terenu – poslodavac želi da zna.

Sviđa nam se vaša povratna reakcija, pogotovo ako je iskrena
Nakon svakog razgovora za posao, poslodavac će cijeniti ako im se obratite s povratnom porukom poput: “Drago mi je što smo se upoznali i porazgovarali.” Još je bitnije da te završne riječi budu povezane sa temama koje ste prošli prilikom intervijuisanja.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *