Evropske banke ukinule još 21.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Dugotrajno, bolno restrukturiranje evropskog bankarskog sektora dovelo je u prvoj polovini ove godine do pada broja zaposlenih u najvećim bankama za dodatnih 1,2 posto, uz malu vjerovatnoću da će on uskoro ponovno porasti, pokazuju podaci koje je prikupila agencija Reuters.

Vodeće evropske banke, koje su prisiljeni držati više kapitala prema rizičnoj imovini zbog uvođenja novih propisa nakon finansijske krize, neprestano smanjuju broj zaposlenih kako bi nadoknadile gubitak profitabilnosti u pojedinim područjima svog poslovanja, dok im je udarom na trgovanje za vlastiti račun odsječen vrijedan izvor dodatnog prihoda.

Od ukupno 30 najvećih evropskih banaka, 25 ih je objavilo podatke o broju zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine, uključujući Barclays, Deutsche Bank i UBS-a. Prema tim podacima, broj zaposlenih je smanjen u 16 banaka. Iako je devet banaka povećalo broj zaposlenih, ukupan broj radnih mjesta u svih 30 banaka pao je za 21.135.

Iako se oko polovine toga pada odnosi na holandsku banku ING, koja više ne uključuje indijski ogranak ING Vysya u svoje podatke o broju zaposlenih, jasno je da banke postaju manje značajni poslodavci.

Taj trend još više dolazi do izražaja u SAD-u, gdje su četiri najveće banke po imovini – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo i Citi – zatvorile u prvoj polovini godine 23.300 radnih mjesta. Time se ukupan broj ugašenih radnih mjesta u posljednjih 12 mjeseci popeo iznad 52.000, što je oko 5 posto njihove ukupne radne snage.

Tempo smanjivanja broja zaposlenih u bankama u Evropi bio je nešto sporiji nego u 2013., kada je 25 banaka zajedno srezalo oko 63.000 radnih mjesta. Kompanije za zapošljavanje u financijskoj industriji ističu da se ne isključuju dalje rezanja.

“Banke se u 2014. ne ustručavaju zatvoriti gubitaška poslovanja … to više nije nikakva sramota. New-age banke imaju manje ljudi, manje proizvoda i manje su profitabilne”, kaže Jason Kennedy, izvršni direktor tvrtke za zapošljavanje Kennedy Group.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *