10 razloga zašto bi se Amazon i eBay trebali bojati kineske Alibabe

Dodajte komentar

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini, a dionice kompanije koja bilježi više transakcija nego Amazon.com i eBay zajedno, privukle su masu investitora, pa je potražnja za njima znatno veća od ponude.

Pogledajte 10 načina kako Alibaba pobjeđuje konkurenciju, prema pisanju Forbesa:

1. Prodaja
Alibaba je 2012. ostvarila prodaju od 420 milijardi dolara i tako porazila Amazon sa 74,4 milijardi za fiskalnu 2013. i eBay sa 16 milijardi u fiskalnoj 2013.

2. Baza korisnika
Za razliku od SAD-a u kojima živi 327 miliona stanovnika, Kina ih ima 1,4 milijarde i tako čini veću bazu potencijalnih korisnika.

3. Dan za kupovinu
Svake godine 11. novembra Kina obilježava dan za online kupovinu kada se nude velika sniženja. Prošle godine toga dana Alibaba je ostvarila prodaju od 5,6 milijardi dolara.

4. Plaćanje
Alibaba ima nekoliko platformi, a jedna od poznatijih je “Taobao” koja omogućava prodaju privatnim korisnicima i malim firmama. Za razliku od eBaya gdje prodavci plaćaju proviziju eBayu, Alibaba naplaćuje za reklame.

5. Transakcije
“Tmall.com” sličan je Amazonu, i firme ovdje mogu ponuditi svoje proizvode. Tako npr. Nike Alibabi plaća proviziju za svaku transakciju, a za razliku od eBayovog PayPala, Alibaba za transakcije koristi Alipay.

6. Finansijske usluge
Alibaba trenutno radi na uspostavi finansijskih usluga i bankarskih odnosa. Tako će uskoro korisnici moći ulagati i kupiti osiguranje preko Alibabine kreditne kartice.

7. Najveća javna ponuda?
Bude li oko 320 miliona dionica Alibabe u IPO-u upisano po maksimalnoj cijeni od 68 dolara, kompanija bi prikupila oko 22 milijarde dolara, najviše u istoriji u tehnološkom sektoru. Poređenja radi, Facebook je u javnoj ponudi 2012. godine prikupio 16 milijardi dolara.

8. Broj korisnika
Alibaba tvrdi da ima 300 miliona korisnika. Zapošljavaju preko 25.000 radnika koji stoje na usluzi klijentima.

9. Pregovori s vodećim bankama
U aprilu je vođstvo kompanije pregovaralo s predstavnicima Citigroupa, Credit Suissea, Deutsche Banka, Goldman Sachsa, JPMorgana i Morgan Stanleyja.

10. Vrijednost preduzeća
Prema procjenama koncenzusa od 12 analitičara, vrijednost kompanije iznosi oko 143 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *