Prvi bankomat za bitcoine u Beogradu

Dodajte komentar

Može li se u Srbiji, zemlji koja i dalje kaska kada su zakoni o e-poslovanju u pitanju, pokrenuti jedan Bitcoin startup?
Momci iz Bitcoin365 svojim radom pokazuju da može, a sinoć je u Beogradu predstavljen i prvi Bitcon ATM putem kojeg korisnici mogu kupiti jedinice ove valute, piše Netokracija.

Sinoć je u beogradskom restoranu Appetite, kao prvom restoranu u regionu koji prima Bitcoine, predstavljen jedan od prvih Bitcoin ATM aparata na ovim prostorima. Iza projekta stoji srpski startup Bitcoin365 koji radi na kreiranju globalne mjenjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran Bitcoin automat.

Kako su za Netokraciju otkrili osnivači ovog startupa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, Bitcoin365 je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svijet ove virtualne valute zašli još 2011. godine – tačnije, na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) Bitcoina, “natjerale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju mjenjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom svijeta.

Sa ciljem promocije samog startupa, koji će široj javnosti po prvi put biti predstavljen na događaju Startup Live Novi Sad, Matanović je okupljenim Bitcoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gdje je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju Bitcoina. Aleksandar je izjavio da jednosmjerni ATM u ovom trenutku prima isključivo eure, te da tim vrijedno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućila kupovina Bitcoin valute čija će vrijednost svakako rasti u narednom periodu. Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svjetskih berzi.

Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da nije – baš kao i u drugim zemljama širom svijeta. Ipak, osnivači startupa Bitcoin365 nastoje da se trgovanje Bitcoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svijesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim tijelima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

Za kraj, trojica osnivača ističu da se sva neophodna edukacija o ovoj valuti može pronaći na Internetu, te da i dalje nije kasno da se krene sa trgovinom Bitcoinima. Više informacija o ATM-ovima, ali i budućim planovima za startup, Mlađen, Aleksandar i Nikola, otkriće u nedelju, 21. septembra kada će i pitchovati Bitcoin365 pred panelom sudija i investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *