Provjeri da li je tvoja lozinka na ukradenom spisku?

Dodajte komentar

Nedavno je, navodno, procurjelo preko pet miliona GMail lozinki. Evo kako da provjeriš da li je tvoja na listi.

Domaći forum Balcan Underground (zahtjeva registraciju, lozinka fajla je balcan-underground.net) objavio je kompletan spisak navodno procurjelih GMail lozinki sa preko pet miliona GMail korisničkih podataka i imena, koji su spakovali u ZIP fajl veličine oko 65 megabajta. Možete ga besplatno preuzeti sa linka, koristeći lozinku od gore i iskoristiti “CTRL + F” komandu za brzu pretragu dokumenta sa svojim GMail korisničkim imenom.

PC World je 11. septembra objavio priču o curenju preko pet miliona GMail podataka, uključujući korisnička imena i lozinke, ali i naveo da Google najvjerovatnije nema veze s tim, odnosno da podaci nisu uzeti s njegovih servera. Google je reagovao izjavom u kojoj je navedeno da je sigurnost korisnika na prvom mjestu i da oni nisu registrovali nikakav prekid u radu, nasilan ili spontan, kao ni upad “trećeg lica” na njihov sistem, prenosi Mondo.

“Ne možemo da potvrdimo da je 60 odsto lozinki zaista još uvijek u aktivnom stanju, ali je svakako istina da je velika količina podataka aktivna“, rekao je Piter Kruz, glavni istraživač danske osiguravajuće firme, koja se bavi internet kriminalom i koja je komentarisala ovaj slučaj za PC World. Analitičari koji su podatke provjerili, slažu se u tome da je starost objavljenih podataka do tri godine unazad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *