Poslodavci će angažovati koga hoće

Dodajte komentar

Novim izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju poslodavci će sami odlučivati da li će direktno ili preko Zavoda za zapošljavanje ZZZCG zaposliti određeno lice.

Na jučerašnjoj sjednici Zakonodavnog odbora direktor Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Arijana Nikolić Vučinić je kazala da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti došlo do izmjene kada je u pitanju oglašavanje slobodnih radnih mjesta jer je praksa pokazala da veliki broj poslodavaca unaprijed ugovori zaposlenje sa određenom osobom, a zatim samo fiktivno u ZZZ oglasi konkurs za to radno mjesto, prenosi Dan.

„Na taj način smo dali mogućnost poslodavcima da sami odluče da li će direktno ili preko ZZZ zaposliti neko lice. To smo uradili na zahtjev poslodavaca jer su oni smatrali da postoji neki vid barijere na tržištu rada. Sindikati su ovo, takođe, prihvatili jer smo imali člana sindikata u radnoj grupi. Ako poslodavac ima neko lice na probnom radu može da ga zaposli, ukoliko nema, onda će se obratiti ZZZ“, navela je Nikolić Vučinić.

Poslanik DPS-a Radovan Obradović tvrdi da zapošljavanje bez oglasa nije u skladu sa Ustavom.

„Svi treba da budu jednaki i svakom se mora dati šansa da učestvuje u postupku zapošljavanja. Ne treba da ozakonimo nešto što je nezakonito, odnosno ono što rade poslodavci jer oni mogu izabrati i najgoreg ako žele“, naveo je Obradović.

Poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović smatra da ovakva izmjena u zakonu predstavlja revolucionarnu promjenu koja nije dobra.

„Ovo nije prvi put da država izlazi u susret poslodavcima kao da oni vrše humanitarni rad. Ovdje je data neograničena moć poslodavcima da zaposle koga hoće i da gaze po zakonu. Nije mi jasno zašto onda postoji ZZZ“, pita se Labudović.

Predstavnik ZZZ Ana Leković objasnila je da se ne radi o novom tekstu Zakona o zapošljavanju, već da je to treća izmjena.

Poslanik DF Vladislav Bojović pitao je Anu Leković kako komentariše izvještaj UN o razvoju po mjeri čovjeka za 2014. godinu koji je pokazao daje u Crnoj Gori nezaposleno oko 100.000, dok podaci ZZZ pokazuju da ih ima 30.000. Leković nije željela da odgovori na pitanje navodeći da nema ovlašćenja za to.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *