Zašto građevinske firme neće porez na neprodate stanove?

Dodajte komentar

Građevinske kompanije traže od Ministarstva finansija da se u zakonu o porezu na nepokretnosti jasno definiše da nijesu dužne da plaćaju porez na stanove i poslovne prostore koje nijesu prodale zato što se oni evidentiraju kao zaliha neprodatih roba.

Oni do sada nijesu plaćali porez na neprodate stanove, ali im zbog nepreciznosti zakona opštine šalju poreske naloge i prinudno naplaćuju porez, pišu Vijesti.

Koliko ima takvih stanova i poslovnih prostora nema zvaničnih podataka. Komitet za nekretnine Američke privredne komore u Crnoj Gori (APK) inicijativu za rješenje tog pitanja uputio je resoru kojim rukovodi ministar Radoje Žugić u julu ove godine, a nekoliko građevinskih firmi je to tražilo još krajem prošle godine.

U komitetu APK je osam firmi koje se bave građevinskom djelatnošću i to Atlas grupa, Zetagradnja, Adriatik Marinas (Porto Montenegro), Komp komerc, Celebić, Gintašmont, Kips, Luštica Divelopment i Normal kompani.

Rukovodilac sektora zajedničkih i opštih poslova u Zetagradnji Ratko Radonjić Vijesti ma” je kazao da su uputili incijativu Ministarstvu zato što imaju problema sa opštinama koje žele da im naplate porez, iako prema Zakonu o računovodstvu i reviziji i međunarodnim računovodstvenim standardima neprodati stanovi i poslovni prostori se evidentiraju kao zaliha neprodatih roba.

“Ministarstvo priprema izmjene i dopune tog akta do kraja ove godine. Formira je radna grupa za pripremu novih rešenja u kojoj učestvujemo. Ministarstvo je i prije četiri godine imalo stav da taj porez ne moramo da plaćamo.

Opštine to ne uvažavaju, već donose poreska rješenja i prinudno naplaćaju taj porez. U sporovima koji su po našim tužbama do sada vođeni kod Upravnog suda, ta poreska rješenja su poništavana i vraćana na ponovni postupak. Opštine se brane time da u postojećem zakonu u odredbama koje definišu ko je oslobođen poreza ne piše da ga ne moraju platiti građeviske firme za neprodate stanove i poslovne prostore”, objasnio je Radonjić.

On je pojasnio da se građevinski sektor može smatrati kao proizvođački zato što proizvode stanove za prodaju i sve što na kraju godine ne prodaju evidentiraju kao zalihu.

U Ministarstvu finansija nijesu precizirali da li im je prihvatljiv zahtjev građevinskih firmi da se u zakonu definiše da nekretnine koje te kompanije nijesu prodale budu oslobođene plaćanja poreza. Objašnjavaju da će radna grupa “zauzeti stav po tom pitanju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *