Nova prevara: Kako nadmudriti banku

1 komentar

Brak na papiru još uvjek ima značaj u tradiciji i kulturi u regionu. Međutim, izmučeni krizom i kreditima, neki Hrvati dosjetili su se kako da manipulišu bankama. Pa makar to podrazumevalo i razvod braka.

Regionalni mediji prenose priču o tome kako u Hrvatskoj ima sve više slučajeva prevara banaka, i to putem fiktivnih razvoda i plaćanja alimentacije. Naime, u slučaju plaćanja alimentacije, koja je prvi isplatni razred, obaveze poput kredita mogu se dirati tek nakon što se isplati alimentacija.

Primjera radi, ako imate platu sedam hiljada kuna(oko 900 eura), možete da se dogovorite sa svojim (fiktivno) bivšim supružnikom da ćete mu na ime izdržavanja dvoje dece svakog mjeseca davati pet hiljada kuna. Takvo stanje na bankarskom računu možete svesti na minimalni garantovani iznos od 2.000 kuna(oko 260 eura) koje vam banka ne smije uzeti. Na taj način, kao obveznik plaćanja alimentacije izbjegli ste plaćanje kredita sve dok djeca ne završe redovno školovanje ili navrše 26 godina.

Advokat Vesna Alaburić kaže da priča o razvodu i alimentaciji nije ništa novo u našoj svakodnevici. Ova pojava bila je prilično raširena u bivšoj Jugoslaviji kada su postojala stanarska prava.

‘To je sasvim uobičajena situacija u kojoj ljudi, ako mogu, nastoje da steknu neku novčanu ili materijalnu korist, a da ne ulaze u zonu krivične odgovornosti. Još davno, kada je postojalo stanarsko pravo, čest je slučaj bio taj da se muž i žena razvedu kako bi, na primjer, muž dobio pravo na stan, a zapravo nastave da žive zajedno i tako imaju dva stana. Stoga je ova priča sasvim uobičajena stvar’, rekla je advokat Alaburić.

Banka je očigledno na taj način prevarena, ali može li to i dokazati?

Jutarnji list piše da je gotovo nemoguće dokazati da se radi o fiktivnom razvodu. Treća strana ne može pobijati sudsku odluku o razvodu ili tražiti ponavljanje postupka, a u Hrvatskoj ne postoji ni poseban institut koji bi mogao istražiti i dokazati da se zaista radi o prevari.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *