10 stavki koje morate izbaciti iz CV-a

1 komentar

Znate osnove pisanja biografije – koji format, dužina, redoslijed. Znate li, međutim, šta izbaciti? Znanje o tome što se ne uklapa u profesionalno napisanu biografiju jednako je bitno kao znanje o tome šta u njega uključiti.

Donosimo deset stvari koje će vam samo odmoći u procesu traženja posla:

Gramatičke greške

Čak i najmanji tipfeler može smanjiti šanse za zaposlenjem na željenom radnom mjestu. Iskoristite mogućnosti koje vam pružaju softveri za provjeru pravopisa. Nakon toga ga sami pročitajte još jednom, a na kraju zamolite nekog nepristranog posmatrača da još jednom prođe kroz vaš CV i odobri ga.

Lične informacije

Bračni status, imate li djece ili ne, religijska i politička uvjerenja, seksualna orijentacija – sve nabrojeno su informacije koje ne bi smjele biti dijelom vašeg CV-a. Osim toga, poslodavci vam zakonski ne smiju postavljati pitanja takvog karaktera. Ako informacija nema nikakve veze s poslom, jednostavno je izostavite.

Fotografija

Možda vam se čini da nije na odmet poslati fotografiju, pogotovo u doba kada poslodavci pretraživanjem interneta mogu jednostavno doći informacija o vašem izgledu. Ipak, uzmite u obzir da takva praksa za sobom povlači pitanje diskriminacije na temelju izgleda.

Smisao za humor

Osim ako se ne prijavljujete za posao scenarista u emisiji ‘Saturday Night Live’, sačuvajte duhovite dosjetke. Uvijek ih možete iskoristiti jednom kad dobijete posao.

Informacije o svim poslovima koje ste ikad radili

U biografiju uključite samo ono radno iskustvo koje je relevantno za posao na koji se prijavljujete, odnosno, uključite one poslove za koje poslodavci mogu procijeniti da će im biti od koristi ukoliko vas odluče zaposliti. Isto vrijedi i za vještine.

Beznačajne riječi

U biografiji se ne biste trebali služiti praznim sintagmama koje koriste isključivo da biste pokazali širok dijapazon svojeg vokabulara. Ograničite se na jasne i koncizne rečenice i informacije koje poslodavcu pružaju uvid u to tko ste i koje su vaše kompetencije.

Razlozi odlaska s prethodnih poslova

Prije svega, niko ne očekuje da ćete navoditi takve informacije. Ako, pak, navedete to u CV-u, budite sigurni da će se to pitanje povući ukoliko budete pozvani na intervju. A to vam ne ide u prilog.

Hobiji

Nemojte ispuniti sekciju ‘Ostale informacije’ vašim hobijima i aktivnostima koje nemaju nikakve veze s poslom. Ako ste IT stručnjak kojemu je hobi podučavanje starijih ljudi osnovama računara, to je nešto što možete navesti. Ako, pak, sakupljate keramičke lutke, razmislite kako bi ta informacija mogla ubrzati vaš proces zapošljavanja.

Informacije o željenom iznosu plate

Ova informacija vam nikako ne može biti od koristi. Ako su brojke previsoke, većina poslodavaca će vas u startu odbaciti. Ako su preniske, završićete radeći za platu nižu od iznosa koji je poslodavac voljan ponuditi.

‘Preporuke šaljem na zahtjev.’

Naravno da ćete poslati preporuke ako se to zahtijeva od vas. Uopšte nema smisla naglašavati tu opciju. Većina poslodavaca ne gleda blagonaklono na ovakve izjave.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *