Bitcoin se širi Slovenijom

U Sloveniji raste broj korisnika i prodajnih mjesta na kojima se može plaćati virtuelnim valutama, odnosno najpoznatijim među njima bitkoinom.

Plaćanje bitkoinom moguće je i u nekoliko desetina ljubljanskih restorana, hotela, trgovina. I vrlo je jednostavno. Blagajna za određenu cijenu generiše QR kod, korisnik ga skenira mobilnim, a aplikacija, koja služi kao virtuelni novčanik, odradi ostatak posla. I za nekoliko sekundi virtualni novac platio je stvarnu uslugu.

“Uopšte nije komplikovano. Sa interneta skineš program, skeniraš kod i platiš. Imamo bankomate u Ljubljani u koje staviš novac, skeniraš i tako napuniš svoj bitkoin račun za onoliko novca koliko želiš”, kaže konobar Nino Mlakar.

Gotovo da nema provizije, ali nema ni regulatora koji bi nadgledao trgovanje bitkoinima, koji se mogu stvarati takozvanim rudarenjem, uz pomoć kompjutera i matematičkih algoritama, ali se uglavnom kupuju i prodaju preko online berzi, mjenjačnica i direktno između pojedinaca.

Vrijednost bitkoina zavisi u potpunosti od špekulacije. Što više ljudi zagrize ideju virtuelnog novca, on će više vrijedjeti.

Ipak, takav sistem je vrlo osjetljiv, pa bitkoin u kratkim vremenskim razdobljima ima velike oscilacije vrijednosti. Danas se jedan može kupiti za 366 eura, a krajem prošle godine vrijedio je 870 eura.

Na međunarodnoj bitkoin konferenciji u Ljubljani američki, evropski, indijski stručnjaci kažu – virtualni novac je budućnost, ali u kom smjeru će se razvijati, još je predmet rasprava.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.