Počela primjena novih sankcija protiv Rusije

Dodajte komentar

Danas počinje primjena novih evropskih sankcija protiv Rusije. One mogu biti revidirane ili suspendovane, zavisno o napretku u sprovođenju dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Sankcije blokiraju finansiranje dugova triju velikih energetskih kompanija Rosnefta, Transnefta i Gazproma, kao i obrambenih kompanija OPK Oboronproma, United Aircraft Corporationa i Uralvagonzavoda. Sankcije se neće odnositi na gasni sektor.
Ciljaju se i tri preduzeća čiji proizvodi imaju dvostruku namjenu, civilnu i vojnu, s kojima Evropljani ne smiju trgovati.

Novi krug sankcija usmjeren je protiv pet državnih banaka, što znači da im evropski državljani i kompanije više ne smiju odobravati zajmove.

Sankcije predviđaju i mjere protiv 24 osobe, Rusa i Ukrajinaca optuženih da su umiješani u sukob u Ukrajini.

Na popisu osoba kojima će se zamrznuti imovina i neće moći putovati u EU nalaze se među ostalima Sergej Šemezov, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i više potpredsjednika Dume: Vladimir Vasilijev, Ivan Melnikov i Igor Lebedev, kao i zastupnik Vladimir Žirinovski.

Više se ne smiju pružati niti usluge potrebne za istraživanje i proizvodnju nafte na velikim dubinama, istraživanje ili proizvodnju arktičke nafte i projekte iskorištavanja nafte iz škriljevca u Rusiji, kaže EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *