Apple će naplaćivati proviziju bankama?

Dodajte komentar

Apple Inc. će naplaćivati proviziju bankama za svaku transakciju izvršenu putem Apple Pay-a, najnovijeg online servisa za plaćanja putem mobilnih uređaja, objavio je Bloomberg pozivajući se na pouzdane izvore.

Predstavljeni telefoni, iPhone 6 i iPhone 6 Plus opremljeni su ovim servisom i omogućiće korisnicima plaćanje direktno uz pomoć telefona umjesto fizičkog korišćenja debitnih ili kreditnih kartica, a u okviru ugovora sa bankama, Apple će naplaćivati proviziju za svaku transakciju.

Iako detalji ugovora sa bankama još nisu objavljeni, analitičari očekuju da je ovo najvažniji događaj u posljednjih nekoliko godina kompanije koja želi da dominira mobilnim tržištem i koje bi trebalo da dostigne vrijednost od oko 90 milijardi dolara  do 2017. godine (Forrester Research).

Apple je već objavio da će najnoviji platni sistem funkcionisati u saradnji sa najvećim bankama i provajderima platnih kartica koji čine preko 80 odsto prometa, uključujući Mastercard, Visa i American Express Company, Bank of America Corp, Citigroup i JPMorgan Chase & Co.

Banke su takođe oduševljeno reagovale povodom predstavljanja Apple Pay-a.

Podsjetimo, Apple koristi NFC, near field communication uz korišćenje skener otiska prstiju Apple-a kako bi verifikovao korisnika i kako bi se plaćanje izvršilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *