Moody's mijenja metodologiju za određivanje rejtinga banaka

Dodajte komentar

Moody ‘Investors Service predložila je izmjene u svojoj metodologiji rejtinga banaka kako bi se prikazao uvid u napredovanju iz krize i temeljni pomak u bankarstvu i njegovom reguliranju.

Promjene imaju za cilj pružiti novi okvir za određivanje kako će svaka vrsta kreditora vjerovatno biti pogođena kada banke treba spašavati, te pomoći preciznije predviđanje neuspjeha banaka. Dok predložena metodologija ima globalni obuhvat, ona posjeduje i fleksibilnost za prepoznavaje značajnih razlika između regija i pojedinih institucija.

Dramatičan zaokret u javnoj politici posljednjih godina u favoriziranju ‘spašavanja režima” naglašava važnost za ulagače njihovog položaja u pasivi banke i njihovih potencijalnih gubitaka kojima su izloženi u slučaju spašavanja u skladu sa važećim zakonskim okvirom. Kao odgovor na to, ključna promjena Moody'sa predložena u novoj metodologiji je uključivanje analize “Gubitak u slučaju neuspjeha”. Ovo će pružiti vrhunski okvir za određivanje kako će svaka vrsta kreditora vjerovatno biti pogođena kada banke trebaju biti “spašene” i eksplicitno će uključiti benefite svake klase kreditora koji potiču od iznosa duga podređenog njemu i koji ih na ovaj način štiti od gubitka. To će biti glavni pokretač ocjena kretanja koja proizlazi iz metodologije, uglavnom pozitivne, ako je usvojen predloženi obrazac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *