Iz iskustva uspješnih: Greške koje su ih mogle koštati karijere

Dodajte komentar

Da li ste nekada napravili grešku i prilikom odgovaranja na mail kliknuli ’reply all’? Da li ste možda pred šefom rekli nešto glupo? Ili ste napravili zaista veliku grešku koja je vašu kompaniju koštala hiljade eura?

Takve greške se dešavaju svima, pa čak i onim najuspješnijim. Razlika između onih koji naprave grešku koja ih košta karijere i onih koji naprave tu istu grešku ali to ne utiče na njihovu kariju na duže staze jeste stav sa kojim pristupaju greškama. Kada jednom shvatite da svi prave greške i da je svaka greška prilika da nešto naučite, niko vas ne može zaustaviti.

Bernard Marr autor knjige ’Key Performance Indicators (KPI): The 75 measures every manager needs to know’ je zamolio neke od najuticajnijih ljudi na društvenoj mreži LinkedIn da podele svoja iskustva na temu grešaka i šta su iz njih naučili :

Rajat Taneja , zamjenik direktora za tehnologiju u kompaniji Visa je rekao kako j na početku svje karijere, radeći u Microsoftu, propustio priliku za umrežavanje sa uticajnim ljudima. Jednoga dana zatekao se u liftu sa jako bitnom osobom u kompaniji i sve što je uspio da izgovori je bilo ‘Zdravo’. „Ovo iskustvo me je naučilo da u poslu moraš da ugrabiš svaku priliku koja ti se pruži, i da ne dozvoliš da strah stane na put dobrom prvom utisku“ piše Taneja.

Svjetski poznat guru Deepak Chopra je svoju karijeru započeo kao endokrinolog. Kada mu je šef jednom prilikom ostavio pitanje i zahtijevao odgovor momentalno, Chopra je u bijesu, ne znajući odgovor, bacio medicinske kartone šefu na glavu. Tog momenta je znao da je izgubio svaku šansu za uspješnu medicinsku karijeru u Bostonu. On kaže: „Uskoro sam počeo da radim povremene smjene na urgentnom gdje sam posmatrao pacijente i njihove probleme. Počeo sam da zapisujem njihova iskustava i na taj način započeo svoju karijeru pisca.“

Preduzetnik Gary Vaynerchuck kaže: „Moja najveća greška je bila što sam tokom perioda od pet godina bio izuzetno uspješan, pri tom zapostavljajući voljene u svom životu. Naučio sam da je ponekad dovoljno odvojiti samo jedan ili dva odsto vremena od svog posla, kako bih bio srećniji.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *