Han: Neće biti skorog prijema novih članica u EU

Dodajte komentar

Budući evropski komesar za susjedsku politiku Johanes Han ističe da u procesu širenja Unije prednost nad brzinom ima kvalitet.

On je dodao i naglasio da je realna procjena da u dogledno vrijeme neće biti prijema novih članica Evropske unije.

“Proces prijema posljednjih godina je pokazao da je potrebno solidno djelovanje kod širenja EU. U većoj mjeri važi ono što trenutno praktikujem sa mojim regionima – kvalitet ima prednost nad brzinom. Potrebna je solidna priprema”, rekao je Han.

Han je naveo da je neophodno da nova članica bude radosno primljena i od strane evropskog satnovništva i da ne bude shvaćena kao teret.

Prema njegovim riječima neophodno je ispuniti principe vladavine prava i slično.

“Iz današnjeg ugla gledano trajaće još neko vrijeme kod kandidata. Zbog toga je sigurno realna procjena da u dogledno vrijeme neće doći do pristupanja”, podvukao je Han.

On je, u vezi ukrajinske krize, rekao da namjerava da “drži otvorene kanale za razgovore” i istakao da cilj mora biti da se konflikt okonča i stvore preduslovi kako bi se omogućio miran suživot.

Han je ocijenio da je spoljna politika još snažna oblast država članice EU i iznio mišljenje da uz veoma jasnu strategiju, koju će on sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini narednih mjeseci razviti, treba biti osigurano da inicijativa dolazi od strane Unije.

Han nije želio da detaljno odgovara na pitanje da li bi u skorije vrijeme mogao dobiti zahtjev za članstvo u EU nezavisne Škotske, ako Škoti 18.septembra glasaju za nezavisnost.

“Pustite da se stvari razvijaju. Možda će to poslije vikenda već biti lanjski snijeg”, rekao je on dodajući da u politici ne treba previše spkulisati I da će se razmatrati pitanja kada “dospiju na sto”.

Vezano za pristupne pregovore sa EU Han je rekao da se razgovori moraju nastaviti, da postoji jasan nalog, koji nije revidiran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *