Pejoviću danas ističe rok za uplatu: KAP na veresiju

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma (KAP) Veselin Perišić saopštio je da za sada nema najave, niti obavještenja iz kompanije Uniprom Veselina Pejovića da će danas, kada ističe rok za uplatu kupoprodajne cijene, biti uplaćeno 28 miliona eura za imovinu fabrike.

“Uniprom ima rok za uplatu, a u 17 sati zasjedaće bord povjerilaca KAP-a. Ne bih da prejudiciramo ništa prije nego što se taj sastanak završi”, kazao je Perišić.

Iz Uniproma nijesu odgovarali da li će uplatiti 28 miliona ili će tražiti plaćanje u ratama. Perišić je odobrio Pejoviću da probije rok plaćanja, koji je prošao 10. jula, i to do 60 dana.

Perišić je tada saopštio da spor sa Rusima u Nikoziji, odnosno bivšim vlasnikom KAP-a, ne može uticati na prodaju imovine kompanije u stečaju Pejoviću, a potom je Unipromu odobrio odlaganje uplate zbog tog spora.

Naredno ročište u Nikoziji zakazano je 15. septembra.

Na prvom tenderu za KAP Pejović je predložio da imovinu KAP-a plati u dvije rate i to na način što bi prvih 15 miliona eura bilo uplaćeno u roku od 30 dana, dok bi preostalih 13 miliona bilo uplaćeno naknadno, u dogovoru sa povjeriocima i posredstvom stečajnog upravnika.

U drugom krugu bio je jedini ponuđač i nekoliko puta je rekao da će u cjelosti biti izmirena kupoprodajna cijena, kao i da se može računati i na podršku njegovih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Uniproma sa stečajnom upravom KAP-a ističe 11. septembra

Dnevne novine pišu da će Pejović najvjerovatnije dati bankarsku garanciju da će novac biti uplaćen kako bi sačekao ishod sudskog spora u Nikoziji.

Sa druge strane prema nezvaničnih informacijama Dana  od posla sa Pejovićem  odustali su najavljeni strani partneri. Turska kompanija Asaš, Inpeks metal iz Poljske i Stemi iz Italije odustali su od ulaska u KAP, nakon što ih je bivši vlasnik ruski Centralnoevropske aluminijumske kompanije CEAC, Olega Deripaske obavijestio o potraživanju od te kompanije i suđenju za 44 miliona eura koje je počelo u Nikoziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *