Zakon o preuzimanju akcionarskih društava na javnoj raspravi

Dodajte komentar

Javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o preuzimanju akcionarskih društava biće otvorena do 17. oktobra – saopštili su iz Ministarstva finansija. Javna rasprava o predloženim izmjenama, koje je pripremila Komisija za hartije od vrijednosti, počela je u petak.

– Predloženim izmjenama se želi postići bolja regulacija u oblastima koje su regulisane odredbama važećeg zakona. Kroz predložene izmjene i dopune želi se postići bolja usklađenost sa evropskim zakonodavstvom. Izmjenama se, između ostalog, preciznije definiše pojam obavezne javne ponude za preuzimanje – navodi se u obrazloženju.

Izmjenama i dopunama, kako se navodi u obrazloženju, utvrđuju se načini i kriterijumi utvrđivanja cijene u obaveznoj javnoj ponudi za preuzimanje i uvodi način utvrđivanja cijene koji će u skladu sa odredbama određene evropske direktive omogućiti pouzdanije utvrđivanje pravične cijene u postupku obavezne javne ponude i samim tim obezbijediti veću zaštitu prava manjinskih akcionara, posebno imajući u vidu likvidnost i dubinu tržišta hartija od vrijednosti Crne Gore.

Izmjenama i dopunama se preciznije propisuje postupak i uslovi sprovođenja postupka prinudne prodaje akcija manjinskih akcionara kroz postupak obavezne i dobrovoljne ponude za preuzimanje i uvodi obaveza Centralne depozitarne agencije o obavještavanju Komisije o pokrenutom postupku prinudne prodaje. Izmjenama se, prvi put u kompanijskom pravu Crne Gore, uvodi pravo manjinskih akcionara na takozvani „sell out“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *