Švajcarska poziva Snowdena da svjedoči o NSA

Dodajte komentar

Glavni švajcarski državni tužilac kaže da bi američkom obavještajcu mogla biti garantovana sigurnost ukoliko dođe u tu zemlju svjedočiti.

Švajcarska će garantovati sigurnost Edwardu Snowdenu ako dođe svjedočiti o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), izvijestili su švicarski mediji.

Prema informacijama švajcarskog Sonntags Zeitunga, u dokumentu “Koja pravila poštovati ako Edward Snowden dođe u Švajcarsku i SAD podnese zahtjev za izručenje” glavni švajcarski državni tužilac izjavio je da bi mu mogla biti garantovana sigurnost ukoliko dođe u tu zemlju da svjedoči.

U tom dokumentu se navodi da Švajcarska neće izručiti američkog državljanina ako djela pojedinca predstavljaju političko krivično djelo ili ako je zahtjev za izručenje politički motivisan, saopštila  je švajcarska novinska agencija ATS.

U zaključku dokumenta se navodi da se Snowdenu sigurnost jedino može garantovati u slučaju da se utvrdi da su optužbe protiv njega, prije svega, političke prirode.

Jedina prepreka za to su obaveze vlade na većem nivou, navodi se u saopštenju iz Kancelarije glavnog tužioca, te se dodaje da se mora utvrditi da takve obaveze uistinu postoje.

Moguć i azil

Snowdenov švajcarski advokat Marcel Bosonnet rekao je da je zadovoljan zaključcima državnog tužioca.

Smatra da su pravne obaveze za sigurnost ispunjene, dodavši da je taj američki obavještajac već pokazao interes za svjedočenje.

Aktivistkinja za prava imigranata Sarah Progin-Theuerkauf nagovijestila je da bi mogao dobiti i švajcarski azil nakon svjedočenja, jer prema Ženevskoj konvenciji ispunjava kriterije o izbjegličkom statusu.

U međuvremenu su švajcarski političari pozvali Snowdena da dođe u Švajcarsku što je prije moguće.

Sjedinjene Američke Države ga traže zbog optužbi za špijunažu i krađu državnog vlasništva, nakon što je objavio dokumente o povjerljivim operacijama NSA koji dokazuju da je ta obavještajna agencija špijunirala mnoge visoke državne zvaničnike iz cijelog svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *