MTrading analiza: Euro i britanska funta i dalje gube na vrijednosti!

Dodajte komentar

Prošle sedmice u fokusu investitora na finansijskim tržištima su ponovno bili euro i britanska funta, valute koje nastavljaju gubiti na vrijednosti u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Tempo pada se čak i ubrzao u odnosu na prethodne sedmice.

Euro je nastavio slabiti nakon odluke Europske centralne banke o pokretanju programa otkupa obveznica kojim ECB želi potaknuti ekonomsku aktivnost i podići stopu inflacije koja je rekordno nisko, samo 0,3% godišnje što je daleko ispod željenih 2%.

Detalji o programu otkupa obveznica bit će objavljeni na idućem sastanku, no sigurno će se raditi o iznosima reda veličine nekoliko stotina milijardi eura.

O početku ovakvog programa investitori spekuliraju već mjesecima, no većina ipak nije očekivala da će ECB svoju odluku donijeti već na ovom sastanku. Tržište je poprilično burno reagiralo te je euro nakon objave oslabio približno 1,50% u odnosu na sve ostale valute, a trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2944 što je najniža razina u posljednjih godinu dana. Od maja do danas euro je izgubio više od 7% vrijednosti.

Britanska funta naglo je oslabila u noći s nedjelje na ponedjeljak, odmah nakon otvaranja finansijskih tržišta u istočnoj Aziji. Razlog pada je anketa provedena preko vikenda po kojoj po prvi puta više od polovine Škota želi odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva (referendum o odcjepljenu održat će se 18. septembra). Kurs GBP trenutno iznosi 1,6153 što je 1% ispod zadnje vrijednosti u petak.

Za ovu sedmicu nije najavljeno mnogo važnih vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na kretanja na tržištu pa će fokus spekulanata ponovo biti na veličini programa otkupa obveznica Europske centralne banke i referendumu u Škotskoj.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na valutnom tržištu možemo očekivati?

Budući da investitori na finansijskim tržištima ne vole nesigurnost, vrlo je vjerojatno da će nastaviti prodavati eure u iščekivanju pravila i iznosa koji će biti potrošen za kupnju obveznica od strane ECB-a. Ako je suditi po sličnim programima koje su provodili SAD i Japan, ukoliko iznosi budu dovoljno veliki da zadovolje apetite tržišta, može se očekivati nastavak slabljenja eura. Slabljenje vjerojatno neće biti pravocrtno, ali svaki pomak prema gore treba iskoristiti za prodaju eura i kupnju američkog dolara.

Na vrijednost britanske funte idućih sedmica najveći će utjecaj imati škotski referendum. Odluka o odcjepljenu će gotovo sigurno dovesti do pada vrijednosti britanske funte, a odluka o ostanku u Ujedinjenom Kraljevstvu će gotovo sigurno dovesti do jačanja funte. U iščekivanju referenduma, vrlo je vjerojatno da će tržište burno reagirati na svaku vijest ili glasinu o anketama vezanima za rezultat referenduma.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (09.09.2014.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu te će biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *