Francuska desnica na “vratima vlasti”

Dodajte komentar

Francuski premijer Manual Valls upozorio je u nedjelju da je krajnja desnica “na vratima vlasti”, jer vladajuća ljevica trpi pritisak nepopularnosti predsjednika Fransoa Olanda.”U Francuskoj je ekstremna desnica Marine Le Pen na kapijama vlasti”, rekao je on, govoreći na godišnjem skupu kolega ljevičarskih političara u Bolonji, u Italiji.

Upozorenje je uslijedilo poslije rezultata IFOP skeniranja javnog mnjenja tokom vikenda, koji sugeriše da bi Le Pen potukla sve svoje protivnike osvojivši prvu rundu predsjedničkih izbora.

Na ovakav ishod uticalo je i objavljivanje bivše Olandove družbenice Valeri Trierveiler, koja opisuje 60 -godišnjeg francuskog predsjednika kao oportunistu i nekoga ko prezire siromašne.

Ali pod Le Pen najslabiji će biti prvi na udaru, kaže Valls,” i to će biti strašan, možda fatalan, udarac za Evropu,”.

Borba protiv zamaha krajnje desnice širom Evrope zahtijeva od socijalističkih vlada i političara da se ponašaju i govore drugačije ” kako bi se slušali i čuli”, rekao je on.

Iako Le Pen nije prikupila dovoljno poslanika da bi mogla da stvori svoju frakciju krajnje desnice u Evropskom parlamentu, njen strmoglav rast u Francuskoj u proteklih godinu dana je šokirao mnoge na lijevoj strani.

Podrška Le Pen je povećana, dijelom zbog stagnacije francuske ekonomije, visoke stope nezaposlenosti, pitanja imigracije i opšteg osjećaja nezadovoljstva vladom.

Druga po veličini ekonomija EU registrovala je nulti rast u prvih šest mjeseci ove godine, a od jula, broj ljudi koji traže posao u Francuskoj dostigao je novi rekord, preko 3,4 miliona.

U međuvremenu, u lučkom gradu Kaleu, na mitingu krajnje desnice u nedjelju zatraženo je da se imigranti koji su namjeravali da u Velikoj Britaniji potraže bolji život, deportuju.

U pokušaju da se riješi zaostajanje privrede, Hollande je ranije ovog mjeseca ovlastio Vallsa da predstavi novi kurs politike vlade u parlamentu, o kojem će biti glasano ove nedjelje.

Novi program rada uključuje takozvani pakt o odgovornosti koji nudi poreske olakšice preduzećima koja bi zaposlila nove radnike. On takođe poziva na smanjenje javne potrošnje.

Protesti

Valls je rekao da je siguran da će većina u parlamentu podržati novi program .”Ne može biti drugačijeg ishoda. Ako većina ne da podršku ovom planu, ona će biti dokrajčena, “, rekao je Vells francuskim medijima u avgustu nakon rekonstrukcije vlade .

Hollande je imenovao 36 -godišnjeg eks – Rothschildovog bankara, za ministra ekonomije u okviru hitne rekonstrukcije vlade u onome što je opisano kao posljednji pokušaj predsjednika da preokrene ekonomsku situaciju u zemlji. Taj potez uslijedio je pošto su dva ministra u vladi dala ostavku u znak protesta zbog mjera štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *