Evropske banke daju prevelike bonuse bankarima

Dodajte komentar

Evropska unija se mora obračunati sa bankama koje zaobilaze ograničenja na bankarske bonuse, izjavio je jedan visoki zvaničnik Unije.

U pismu Evropskoj bankarskoj agenciji (EBA), evropski komesar za unutrašnje tržište EU, Mišel Barnije, piše da britanske banke koriste takozvane “gotovinske naknade” kako bi nagradile bankare, prenosi agencija Frans pres.

“Želio bih da izrazim veliku zabrinutost zbog stalnih izvještaja o ovakvim naknadama. Važno je da pokažemo zajednički, proaktivan stav o tom važnom pitanju”, napisao je Barnije u tom pismu.

U cilju ograničavanja prekomjernog preuzimanja rizika posle globalne finansijske krize, EU je u januaru ove godine predstavila nove propise namijenjene ograničavanju bonusa za bankare na 100 odsto njihove godišnje plate, a u posebnim slučajevima na 200 odsto plate ako tako odluče akcionari.

Sektor bankarstva je, kako podsjeća Frans pres, stub temeljac britanske privrede, a vlada u Londonu, koja se oštro protivi ograničavanju bankarskih bonusa, već je pokrenula borbu protiv takvih propisa pred evropskim sudovima. Pojedine banke su, takođe, upozorile da će pomenuto ograničenje ozbiljno ugroziti regrutovanje novih bankara, uzrokujući tako odlazak talenata ka finansijskim centrima u Aziji, Bliskom istoku i Vol stritu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *