A2A razmatra prodaju udjela u EPCG

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A, strateški partner sa Vladom u Elektroprivredi (EPCG), razmatra prodaju svog udjela od 41,7 odsto akcija u tom preduzeću, piše Dan.

Kao mogući kupac u tom poslu, prema saznanjima podgoričkog lista, pominje se Hrvatska elektroprivreda (HEP).
Dan nije uspio da dobije zvanične odgovore od HEP-a, Vlade, EPCG i A2A. Tu informaciju Danu je potvrdio i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG, Vasilije Miličković.

“A2A na taj način pokušava da pobjegne od procesuiranja krivičnih prijava i pokretanja istraga kojima će se utvrditi da su oni nelegitimni vlasnici. Pošto su u A2A svjesni da nijesu ispunjavali uslove tendera za privatizaciju EPCG, takav potez je logičan: bježi prije nego se što utvrdi da su nelegitimni vlasnici”, rekao je Miličković.
On je kazao da ga čudi što to nijesu uradili ranije, odnosno što nisu prodali akcije nekome ko bi mogao da liči na strateškog partnera. On je ocijenio da je izbor italijanske kompanije za strateškog partnera nanio višemilionsku štetu Crnoj Gori.

Skupština akcionara EPCG je krajem jula, većiom glasova, usvojila odluku o pretvaranju poreskog duga EPCG od 45 miliona eura u akcijski akpital, čime je država povećala vlasnički udio na 56,9 odsto. U vlasništvu malih akcionara je 1,34 odsto dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *