Prvi put u anketama većina za nezavisnost Škotske

Dodajte komentar

Samo 11 dana prije održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultati najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije,

U ispitivanju koje je objavio “Sunday Times”, 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

“Sunday Times” je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obavještavaju o razvoju situacije.

Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u posljednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem “trajdent” za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmješten iz Škotske do 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *