Dolar ide u penziju?

Sijvet traži način da izbjegne upotrebu dolara. Sve češće eksperti govore o tome da je američka valuta odradila svoje i da je vrijeme da polako napusti svjetsku scenu

Postepenoj zamjeni dolara mogu pomoći lokalne valute. Ipak, iskustvo sa eurom je pokazalo da okretanje leđa nacionalnim valutama i prelazak na jedinstvenu novčanu jedinicu ima mnogo svojih dobrih strana, ali i skrivene probleme.

Zagovornici eura ne prestaju da ponavljaju, da je uvođenje jedinstvene valute išlo na ruku evropskoj ekonomiji: tržišta su postala jača, smanjio se rizik pri operacijama mijenjanja valuta. Ali, glavno je to što je euro postao realni konkurent dolaru. Ipak, nije prošlo ni cijelih 10 godina, a počela je ekonomska kriza. To je dalo povod kritičarima eura da dignu glavu i da ukažu na sve greške, koje su se dogodile tokom uvođenja jedinstvene evropske valute. Nisu uzeli u obzir glavno, a to je da su strukture ekonomija država koje ulaze u eurozonu principijalno različite. Postoji i politički kontekst, govori direktor Odjeljenja strateških analiza FBK Igor Nikolajev.

“Greška je jednostavna. Ipak je u većoj mjeri politička motivacija bila važnija pri uvođenju jedinstvene evropske valute. Odnosno, protivteža pre svega dolaru i SAD. Ovdje je bilo više politike nego ekonomije, iako prosječni godišnji tempo rasta država Evrope posle uvođenja eura nije porastao u državama eurozone. Odnosno nije se dogodilo ono zbog čega je bila uvedena jedinstvena valuta- uvećanje tempa ekonomskog rasta.”

Već se sada može govoriti o tome da je projekt „euro“ još veoma daleko od uspjeha. Perspektive te valute u budućnosti sve više podsjećaju na status dolara u sadašnjosti.

Osim valuta država u razvoju, popularnost juana raste, smatra viši analitičar agencije „Alpari“ Ana Bodrova:

“Kina je veoma dugo držala juan u čvrstim okvirima. SAD insistira na revalorizaciji juana. Postepeno raste vrijednost juana. Posljednjih nekoliko godina, juan je porastao za 8-9%, ali ipak tržište traži da cifra bude 15%. Za dostizanje ovog nivoa potrebno je još 5 godina, pri sadašnjem tempu revalorizacije. Kina će stati na liniju i onda će dolar imati ne jednog konkurenta već dva. Dalje, sve će zavisiti od toga kako će se u principu razvijati situacija u svetskim ekonomijama.”

SAD takođe pokušava izlaz iz ove neprijatne situacije u kojoj se našla njihova valuta. Nije isključeno da će na jedinstvenom valutnom prostranstvu SAD, Kanada i Meksiko početi da se koristi valuta „amero“.

Zadaci koji se tiču ponovnog formiranja svjetskih finansija veoma je složna. Neophodno je uzeti u ozbir sve činjenice koje mogu da utiču na ekonomiju ove ili one države.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.