Crna Gora u obnovu pruge uložila 30 miliona eura

Dodajte komentar

Crna Gora je za prethodne četiri godine u obnovu pruge od Bara do Beograda na njenoj teritoriji uložila oko 30 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Iz Minstarstva su Večernjim novostima kazali da je utrošeni novac dobijen iz kredita raznih međunarodnih finansijskih institucija.

“Iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD uloženo je 11,3 miliona, a iz kredita Evropske investicione banke EIB sedam miliona. Iz IPA fondova uloženo je 11,5 miliona eura” rekli sui z Ministarstva.

Kako piše beogradski list, pruga koja se gradila četvrt vijeka od Beograda do Bara, u dužini od 476 kilometara, i bila ponos nekoliko država, nakon 38 godina od puštanja u saobraćaj danas je na skretnici – ili da spušta rampu, ili da se obnavlja.

“Od pragova koji se ne pojedinim mjestima ljuljaju kao babini zubi, uz dotrajalu elektromrežu, probuđena klizišta duž trase, česte odrone koji zatrpavaju kolosjek i ulaze u tunele, brzinu ne veću od 50 kilometara na sat, dio su sumorne slike na nekadašnjoj žili kucavici”, navodi se u tekstu.

Ovih dana, kako se dodaje, iz Podgorice i Beograda se najavljuje da bi prugu trebalo u cjelini obnoviti.

“Posla bi još bilo, posebno od Podgorice do Kolašina, gdje je stanje pruge loše i puno rizika, s obzirom na to da se prolazi kroz jako težak teren. Nešto vedrija slika je od Glavnog grada do Bara, jer uglavnom prolazi kroz ravničarski teren, pa ga je lakše održavati”, dodaje se u tekstu.

Italijanska kompanija Italfer ranije je procijenila da bi modernizacija cijele pruge koštala oko 340 miliona eura i da bi se brzina voza povećala do 100 kilometara na sat. Urađena je studija po kojoj bi za rekonstrukciju dijela pruge kroz Srbiju trebalo obezbijediti 198 miliona, a kroz Crnu Goru 140 miliona eura.

Pruga Beograd-Bar gradila se od 1951. do 1976. godine. Na toj saobraćajnici su 234 mosta, dok je četvrtina pruge u tunelima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *